Genijalni djed iz Hrvatske otkrio tajnu svog čeličnog zdravlja: Ovo su njegovi savjeti

Radiosarajevo.ba
Genijalni djed iz Hrvatske otkrio tajnu svog čeličnog zdravlja: Ovo su njegovi savjeti
FOTO: Screenshot / Izvjesni Toni je sve objasnio

Kad se ujutro digneš, odmah vježbaš u krevetu. Malo nogama, rukama, da se razgibaš. Drugo, ustaješ i ideš u kupaonu, skidaš se gol do pasa i hladnom vodom umiješ cijelo tijelo. Potom se obučeš i ideš na trening, vježbati. Ne samo hodati, nego treba trčati, skakati, raditi na spravama, štrikovima, gore-dolje, ma sve!

Ovako zvuče savjeti za zdrav i dug život koje potpisuje Taljat Selmani, simpatični 82-godišnjak kojega javnost zna kao Tonija i koji je trenutno najveća senzacija na balkanskom internetu.

82-godišnjak najbolje objasnio kako da se građani zaštite od gripe

Njegov video u kojemu objašnjava kako gripa ne postoji uz upečatljivi komentar: “Sramota, penzioneri su uništili zdravstvo. Boli me ruka, boli me noga, sve me boli... Vježbaj, pi**a ti materina!” u manje od 24 sata prikupio je više od 270.000 pregleda samo na YouTubeu, a ta je brojka još i veća na društvenim mrežama. Kako bi saznali ko je taj vitalni umirovljenik, ekipa Jutarnjeg uputila se u zagrebačke Utrine gdje Toni živi već dugi niz godina.

Slučajno su ga sreli u šetnji po platou Mamutice. Sijeda kosa, uredno obrijan, sunčane naočale, bijela dolčevita, zimska jakna, krem hlače i smeđe cipele - na prvu nitko ne bi rekao da je ovaj čovjek trenutno najtraženija osoba u Hrvatskoj. No, kad porazgovarate s njim, ubrzo shvatite zašto je samo s nekoliko rečenica nasmijao cijelu zemlju.

"Evo, baš sam platio zdravstveno. A šta će mi to? Nikad nisam bolestan, ne idem doktoru, zdrav sam cijeli život. Evo sad, da hoću, mogu te oboriti s nogu", kaže uz demonstraciju poluvisokog high kicka.

Pozivaju ga na kafu da svima otkrije tajnu svoje vitalnosti, na što on ljubazno pristaje i već na ulici nesebično uvodi u svoj život. Kako ponosno ističe, vježba svaki dan po tri sata. Tjelovježba počinje odmah ujutro laganim razgibavanjem u krevetu i umivanjem hladnom vodom.

"Ne ovako malo po licu, nego cijelo tijelo do pasa, onako muški", objašnjava uz gestikulaciju.

Potom, kako kaže, odlazi na Bundek i nastavlja s rekreacijom. Trči, vježba na spravama, hoda, skače. Sve što je potrebno da mu krv proključa, no napominje kako nije dovoljno samo fizički vježbati. Važna je, kaže, i meditacija.

"Otkad sam u penziji, otkrio sam da mogu vježbati i umom. Legnem i pustim da mi um trenira tijelo. U tim trenucima osjetim kako mi svaki mišić radi. No, ne smije se zanemariti i boravak u prirodi. Meditacija u šumi, među cvijećem i patkama uz jezero, to ti daje dug život, jer svi mi imamo dušu. Svaka travka, svako drvo, svaka muha, sve to ima dušu, i to treba poštovati", kaže Toni te pokazuje i nekoliko vježbi disanja kojima možemo pročistiti tijelo.

Kako je otkrio tajne meditacije, tako je prestao jesti meso. Kaže, više mu to tijelo ne prihvaća, tako da mu se jelovnik sastoji od raznih variva te povrća i voća. Ipak, ističe da bi svatko trebao jesti što mu duša poželi.

"Nema smisla ograničavati se", kratko će. Iz dosad rečenog lako se zaključi da ne puši te ponosno napominje kako nije nikada zapalio cigaretu. Što se tiče alkohola, popije malu rakiju svako jutro. I pokoje pivo tu i tamo.

Kad su završili sa zdravstvenim savjetima, pomalo ih je uvodio u svoj život, koji je jednako nevjerojatan kao i savjeti koje daje. Rodom je iz Albanije, a u Zagreb je došao 1960. godine nakon što se vratio iz vojske. Isprva je radio u Hrvatskom telekomu i ukopčavao kućanstva na telefonsku mrežu. Tako je upoznao cijeli Zagreb, ali uz dnevni posao imao je i još jedan. Naime, kako kaže, bio je i maneken.

"Ne samo maneken nego prvi maneken u Jugoslaviji. Radio sam reklame za Varteks, Kamensko, reklamirao sam hranu, piće, u jednoj reklami sam glumio šeika za bivši Interkontinental, sadašnju Esplanadu. Pa za Pitralon sam snimao reklame još do prije deset godina", otkriva Toni te dodaje da je neke reklame snimao i sa svojom suprugom, za koju kaže da je najljepša žena na svijetu.

"Već smo 55 godina u braku i imamo sina koji je isto najljepši na svijetu. I jednog unuka. On je već sada, s pet godina, pravi muž, pa najljepši je na svijetu", skromno će Toni. Kaže da je ljubav najvažnija na svijetu.

Još šezdesetih počeo je trenirati borilačke vještine, tae kwon do, kick box i jiu jitsu, da spomenemo neke.

Toni je s 55 godina otišao iz HT-a u prijevremenu mirovinu. Iako su mu godine rekle da je vrijeme za odmor, njegovo tijelo to nije htjelo ni čuti, pa je otvorio na tržnici Utrine štand s voćem i povrćem. Tamo je još radio 15 godina, tako da je u pravu mirovinu otišao tek sa 70, a svi njegovi kolege s tržnice za njega imaju samo riječi hvale.

Između ostalog, Toni jako voli uzrečice, pa je tako tijekom kratkog razgovora rekao da “odijelo čini čovjeka”, da se “po jutru dan poznaje” te da se “zlo uvijek vraća”. Ovu je zadnju popratio i primjerom iz stvarnog života. Kako kaže, samo jednom je napravio nešto loše u životu, i to mu su odmah obilo u glavu.

"Kao mladić pronašao sam novčanik jednog partizanskog oficira i nisam ga vratio. Samo nekoliko dana kasnije vozio sam se po Držićevoj i auto mi je eksplodirao, jedva sam izvukao živu glavu! Od tada nikada nisam ništa loše učinio", priča Toni.

Naime, on ima teoriju da dobri ljudi umro iznenada, u jednom danu. To vidi po svome djedu koji je živio 102 godine te se brinuo o njemu nakon smrti njegovih roditelja: "Umro je u jednom danu, i to je način na koji i ja želim otići. Bez nekih cjevčica u vratu pa da ležim mjesecima u bolnici. Samo neka jedan dan dođe smrt po mene i neka me odvede. I ja ću biti najsretniji."

Tonijevi savjeti:

- Vježbaj ujutro odmah u krevetu

- U kupaonici se skini gol do pasa i umij tijelo hladnom vodom, utrljaj je na sebe muški.

- Treniraj, vježbaj! Trči, skači, vježbaj na spravama. Dnevno vježbaj minimalno tri sata.

- Meditiraj, umom jačaj tijelom. Legni na krevet, stavi ruke iza glave i osjeti kako mišići rade.

- Provodi vrijeme u prirodi. Svaka travka, svako drvo, svaka muha, sve to ima dušu, i to moraš poštivati.

- Jedi što ti duša želi. No, nemoj pretjerivati. Bolje da se baci, nego da trpaš nepotrebno u sebe.

- Bolest ne postoji. Ona postoji ako strgaš ruku pa ti je trebaju poravnati. Sve ostalo ovisi o tebi.

Tonijeve izreke:

- Zdrav duh u zdravom tijelu.

- Odijelo čini čovjeka.

- Budi dobar čovjek jer zlo se još većim zlom vraća.

- Ljubav je, uz zdravlje, najvažnija stvar u životu.

- Dobar čovjek umire u jednom danu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije