Svjetski milijarderi obećali donirati većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe

Radiosarajevo.ba
Svjetski milijarderi obećali donirati većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe
EPA / Bill Gates, Melinda Gates, Warren Buffett
Bill i Melinda Gates osnovali su humanitarnu organizaciju još 2010. godine, čiji je cilj iskorjenjivanje siromaštva i bolesti u svijetu, na taj način što će svo svoje bogatstvo nakon smrti ostaviti ovoj organizaciji.

Nedugo zatim, njihovom pozivu odazvao se  i magnat Warren Buffett, koji je najavio da će donirati 99 posto svog bogatstva procijenjenog na 64 milijardi dolara.

Gates i Buffett su tada počeli voditi kampanju u cilju prikupljanja 600 milijardi dolara – što je polovina imetka 400 najbogatijih Amerikanaca – čime bi se riješili ključni socijalni problemi njihove zemlje, ali i cijelog svijeta.

Njihova namjera je da takav odnos najbogatijih prema donatorstvu postane "standard".

Međutim, tada se postavljalo pitanje da li je to dostižan cilj jer se nakon izbijanja globalne ekonomske krize 2008., godišnje u dobrotvorne svrhe u svijetu izdvaja oko 300 milijardi dolara, u šta spadaju i donacije običnih građana.

Prema analizi magazina Forbes, tek dvadesetak svjetskih milijardera – od njih 800 – izdvaja više od jedne milijarde godišnje u dobrotvorne svrhe, što je u ukupnoj sumi samo jedan procenat njihovog imetka, dok najsiromašniji daju skoro trostruko više – 3,2 posto svojih prihoda.

To znači da uprkos jačanju svijesti o važnosti davanja i pomoći drugima u nevolji, većina bogataša radije troši novac na luksuzan život i planira ga ostaviti svojoj djeci.

Ali, upravo ovih dana Bill Gates je objavio radosnu vijest, ovoj humanitarnoj organizaciji pristupilo je još 14 najbogatijih ljudi iz svijeta.

Potpis za pristupanje ovoj organizaciji, između ostalih stavili su australski „gejming mogul“ Leonard H. Ainsworth, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, te bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije