Fenomen tiskog cvijeta: Jednom godišnje "procvate" i umire nakon svadbenog plesa

Radiosarajevo.ba
Fenomen tiskog cvijeta: Jednom godišnje "procvate" i umire nakon svadbenog plesa
Foto: Nezavisne.com / Tiski cvijet

U našoj okolini postoje nevjerovatne stvari od kojih zastaje dah... A tisa je jedan takav fenomen. 

Naime, jednom godišnje "procvjeta" tisa. Dan cvjetanja se nikad ne zna, jer ne cvjeta uvijek u isto vrijeme. Tiski cvijet koji tri godine živi u mulju ovih dana izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na rijeci ostaju cvjetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha.

Iako cvjetni naziv, ipak tiski cvijet je lepršavi insekt čije pojavljivanje već 200.000 godina zavisi od prirodnih uslova u rijeci.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih rijeka, a period rojenja počinje sredinom ili krajem juna, kada se na površini tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da tisa "cvjeta".

Nakon tri godine života u glinenom tlu, ovi insekti izlijeću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mjesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvijet" živi samo jedan dan, pišu Nezavisne novine.

Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može vidjeti samo na Tisi i na rijeci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke tiskog cvijeta bile rasprostranjene i po drugim većim rijekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predvečer, između pola šest i pola osam.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije