FBI otkriva: Žena pokušala ubiti Obamu, otkrivena zahvaljujući mačkama

Radiosarajevo.ba
FBI otkriva: Žena pokušala ubiti Obamu, otkrivena zahvaljujući mačkama
Amerikanka Julia Poff koja je skovala zavjeru da ubije bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obamu, identificirana je nakon što su pronađene sitne mačje dlake na paketu s eksplozivom koje je poslala na njegovu adresu, otkriva izveštaj FBI.

Uzorci dlaka poklopili su se s njenom mačkom. Zvanična dokumentacija popunjena ove nedjelje na sudu u Houstonu, pokazuje da je Poff optužena da slanje paketa ručne izrade u oktobru 2016. godine, tadašnjem predsjedniku Obami i guverneru Teksasa, Gregu Abbottu.

Paket koji je upućen Obami presrela je tajna služba, a nijedan od paketa nije eksplodirao. Sudski papiri ipak ističu "da je Abbott izbjegao ozbiljne povrede i smrt zato što nije otvorio paket kako je bilo planirano". 
 
Žena koja se sumnjiči da je poslala i treći paket komesaru američke socijalne administracije, optužena je pod šest tačaka, među kojima i slanje opasnih artikala i transport eksploziva s namjerom da izvrši ubistvo. Takođe se tereti za prevaru od 5.000 dolara za hranu i lažnu izjavu o bankrotstvu, prenosi Guardian. 
 
FBI je do Julie Poff došao preko sadržaja paketa. U njima se naime nalazila kutija cigareta kupljenih u prodavnici blizu njenog doma u Teksasu, oko 30 kilometara od grada Houston. Među dokazima se našao i poklopac od salate koju Poff redovno kupuje, i oštećena etiketa koju je dobila prilikom kupovine na "ebayu".
Optužnica je takođe otkrila da je u njenoj garaži pronađen vatromet, ali je glavni dokaz bilo krzno njenih ljubimaca."Mačje dlake pronađene su ispod poštanske marke. Dlaka koja je pronađena na Obaminom paketu bila je mikroskopska, a pripada jednoj od Julijinih mačaka", navodi se u optužnici.
 
Istražitelji tvrde da je okrivljena izjavila "da joj se ne sviđa predsjednik i da je uznemirena Gregom Abbottom, jer nije dobila podršku od svog bivšeg muža".
 
Houstonski mediji objavili su da je Poff u oktobru tvrdila da je "iz njene kuće ukradeno đubre s njenim otiscima prstiju", kao i da ne zna ništa o zločinima koje je neko možda počinio s dokazima koji bi upućivali na nju.
 
Vlada je zatražila da Poff ostane u pritvoru do suđenja, kako ne bi utjecala na svjedoke. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije