Europska Florida: Pet stvari koje biste trebali znati o Portugalu

Radiosarajevo.ba
Europska Florida: Pet stvari koje biste trebali znati o Portugalu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Portugal u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore. Tim povodom navodimo pet stvari koje je potrebno znati o toj zemlji.

Raj za penzionere

Portugal je zadnjih godina privukao hiljade europskih penzionera, pretežn Francuze, Britance i Talijane, pa ga danas nazivaju i "europskom Floridom".

U jeku finansijske krize 2009., vlada je te penzionere oslobodila plaćanja poreza na prihod i tim potezom privukla strani kapital i dinamizirala tržište nekretnina, prenosi Hina.

Rezultat te mjere je da je 10.000 europskih penzionera odabralo plaćati porez u Portugalu, prema podacima iz 2017. godine. Glavni grad Lisabon i ljetovališta oko Algarvea na jugu omiljena su odredišta europskih penzionera za kupnju nekretnina.

Kineski kapital

Od 2011. godine Portugal je širom otvorio vrata za ulazak kineskog kapitala. Kinezi su tada postali glavni dioničari velikih grupa kao što su Energias de Portugal (EDP), elektrodistributera REN-a, banke BCP i vodećeg osiguravajućeg društva (Fidelidade).

Ulaganja kineskih državljana u Portugal danas se procjenjuju na nekih 10 milijarda eura, što je otprilike pet posto BDP-a.

Zemlja emigracije

Portugal ima 10,2 miliona stanovnika, a još 2,2 miliona Portugalaca živi širom svijeta.

Uključujući potomke iseljenika, portugalska dijaspora broji pet miliona ljudi.

Najveća portugalska zajednica je u Francuskoj, ondje ih živi 600 hiljada. U Luksemburgu Portugalci čine 16 posto stanovništva.

Očekuje se da će oko 1,4 miliona Portugalaca u dijaspori glasati na nedjeljnim izborima.

Portugalci na čelu važnih svjetskih organizacija

Portugal je zadnjih godina dao nekoliko svojih dužnosnika na čelne pozicije važnih međunarodnih organizacija.

Bivši premijer Antonio Guterres postao je 2017. glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Sadašnji ministar finansija Mario Centeno postao je predsjednik eurogrupe iste godine, a bivši europski povjerenik Antonio Vitorino od 2018. na čelu je Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Bivši premijer Jose Manuel Barroso bio je predsjednik Europske komisije od 2004. do 2014.

Pluto

Zahvaljujući velikim šumama hrasta plutnjaka, koji pokrivaju oko 737 hiljada hektara, Portugal je nesporni kralj proizvodnje pluta.

U zemlji se godišnje proizvodi 100 hiljad tona pluta, što je otprilike pola svjetske proizvodnje. I naravno, Portugal je najveći svjetski izvoznik toga proizvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije