Eksperiment s hljebom pokazuje koliko bakterija prenesete prljavim rukama

Radiosarajevo.ba
Eksperiment s hljebom pokazuje koliko bakterija prenesete prljavim rukama
Operete li ruke baš svaki put prije no što krenete praviti sendvič? Naime, to bi vam doista trebala biti navika prije dodirivanja hrane, ali mnogi zaboravljaju na to ili se tješe kako su nedavno oprali ruke.

Ova fotografija neka vam bude podsjetnik da obvezno operete ruke, ne samo prije jela, već i prije pripreme obroka. Snimila je i objavila profesorica koja je provela eksperiment u školi s učenicima kako bi im dokazala kolika je važnost pranja ruku.

Donna Allen iz Sjeverne Karoline je napravila eksperiment u sklopu predavanja o bakterijama i njihovu razmnožavanju.

“Uzela sam tri šnite hljeba. Jednu sam uz pomoć rukavica odmah odložila u vrećicu s natpisom kontrolirano. Tražila sam od učenika da operu ruke i dala im drugu šnitu da je dodirnu, a potom je spremila u vrećicu s natpisom čiste ruke. Na kraju sam im rekla da treću šnitu dodirnu prljavim rukama i odložila je u vrećicu s natpisom prljave ruke", objasnila je svoj postupak na Facebooku.

Nakon nekoliko dana pokazala je učenicima rezultate, koji su bili prilično šokantni, ali očekivani. Na prvim dvjema šnitama nije bilo promjene u izgledu, ali ona koju su dodirivali prljavim rukama bila je u potpunosti prekrivena plijesni – zbog djelovanja bakterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije