Ekološki osviješteni u Beču će dobijati besplatne karte za kulturne manifestacije

Radiosarajevo.ba
Ekološki osviješteni u Beču će dobijati besplatne karte za kulturne manifestacije
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

U bečkom muzejskom kvartu Museums Quartier je u ponedjeljak, 27. januara, predstavljen pilot projekat koji objedinjuje zaštitu okoliša, kulturu i digitalizaciju, saopćeno je iz Grada Beča.

Aplikacija Kultur-Token ili Token za kulturu će od 26. februara ove godine krenuti u testnu fazu s ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi nagradi besplatnim kartama za muzeje, pozorišta i koncerte.

"Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat, koji uključuje građane i samim tim je jedinstven u svijetu", izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije član gradske vlade Beča, resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose Peter Hanke.

Beč - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Kako je saopćeno, građani koji se na primjer umjesto automobila odluče za javni prijevoz, biciklo ili za pješačenje skupljaju bodove i pune svoj token, te najdalje kroz dvije sedmice mogu ostvariti besplatne karte za događaje u nekim od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej Wien Museum, pozorište Volkstheater, jedna od vodećih koncertnih dvorana u Europi Wiener Konzerthaus i muzejski kvart Museums Quartier.

Tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i ni su prenosivi, a obračunavaju se na osnovu prebrojanih koraka i uštede karbon dioksid emisija.

Aplikacija je bazirana na blockchain tehnologiji i razvijena je u saradnji sa tehničkim univerzitetom TU Wien, bečkim institutom za visoke studije IHS i univerzitetom Konstanz. Predviđa se da bi aplikacija najkasnije od jeseni ove godine mogla biti dostupna za šire mase, saopćeno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije