Egzorcizam u bivšoj SFRJ: Kako je fratar iz Visokog iz žene istjerao đavola

Radiosarajevo.ba
Egzorcizam u bivšoj SFRJ: Kako je fratar iz Visokog iz žene istjerao đavola
Foto: Yugopapir / Intervju sa fra Mijom Đenom

Mart 1971: U eri uspješnih transplantacija srca i drugih fantastičnih dostignuća savremene medicine, danas, kad astronauti lete svemirskim prostorom, i šetaju se po Mjesecu, neki se sveštenici još bore protiv "zlih duhova" i ostalih "demona" što borave u "najgušćim slojevima zemaljske atmosfere" – kao u srednjovjekovno doba čarobnjaka i vještica.

"Svjestan sam da uspjeh koji sam postigao kod te žene nije moja jedina zasluga. Uvidio sam koliko je naša moć malena, koliko smo mi sitni…  Koliko smo nedorasli prema onoj sili protiv koje se moramo boriti, protiv koje se borimo. Posmatrajući tu ženu, njene patnje, osjećao sam se kao Sokrat kad je ono rekao u svojoj odbrani: 'Najteže mi je što se moram boriti protiv nečega što nije prisutno … Kao da se borim sa senkom'".

"Kad se čovjek bori s tako jakim protivnikom, mora da traži saveznika koji je jači od njega, a ko je to nego dragi Bog! Ja sam bio samo oruđe u rukama dragog Boga. I kao što za okopavanje kukuruza nije zaslužna motika nego onaj koji se njome služi, tako je i u ovom slučaju pravi egzorcist bio sam dragi Bog a ja sam bio samo tupo oruđe u Njegovim rukama", rekao je u intervjuu datom 6. marta 1971. godine Mariju Profaci za novine "Vjesnik u srijedu" fra Mijo Đeno, profesor klasične filologije na franjevačkoj gimnaziji u Visokom, nedaleko od Sarajeva, i jedan od najpoznatijih propovjednika Bosne Srebrene u 20. stoljeću pričajući kako je iz jedne žene istjerivao zle duhove.

Tema intervjua je egzorcizam koji je izvršio u Podmilačju na nalog tadašnjeg biskupa. 

"Časna sestra Silvija ušla je noseći na velikom poslužavniku dvije šoljice kafe.

"Hvaljen Isus i Marija", rekla je tiho i izrazom lica kao da se izvinjavala što nas prekida u razgovoru. Pogled mi pade na zidni kalendar: 6. mart 1971. godine! Obratite pažnju na taj datum.

'U ono vrijeme reče Isus učenicima svojim: Idite po svijetu i propovijedajte evanđelje svakom stvorenju. Ko vjeruje i prekrsti se, spasit će se, a koji ne vjeruje, osudit ćeš ga.

U ono vreme vratiše se sedamdeset i dvojica s radošću govoreći Isusu: Gospodine, i đavoli nam se pokoravaju u ime tvoje. I reče im: Posmatrao sam sotonu, gdje spade s neba kao munja… (Luka 10,17-20)"

Bili su to prvi slučajevi egzorcizama (istjerivanja đavola i ostalih zlih duhova iz opsjednutih, zaklinjanjem i čitanjem molitava spomenuti u Novom zavjetu). Vjerovanje u postojanje zlih duhova, koji su prvobitno bili anđeli (dobri duhovi), ali su se uzoholili i pobunili pa ih je zbog toga Bog za kaznu protjerao s neba i odbacio, sačuvalo se u hršćanskoj teologiji sve do današnjih dana.

"Posjetio sam nekoliko franjevačkih samostana i u razgovoru s njihovim sveštenicima saznao za nekoliko najnovijiih slučajeva istjerivanja đavola iz opsednutih. Slučaj o kom je ovdje reč zacijelio je jedan od posljednjih slučajeva egzorcizma u nas. Izvršen je nedavno u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a egzorcist je bio fra Mijo Đeno, profesor klasične filologije, franjevac s diplomom Filozofskog i Teološkog fakulteta u Zagrebu", piše u intervjuu.

Cijeli intervju pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije