Dvije "greške“ zbog kojih će vam stjuardesa zabraniti ulaz u avion

Radiosarajevo.ba
Dvije "greške“ zbog kojih će vam stjuardesa zabraniti ulaz u avion
Pixabay / Ilustracija
Zračni saobraćaj može biti ispunjen opasnošću pa je osoblje uvijek na oprezu. Kada se smješkam putnicima i pozdravljam ih pri ukrcavanju u avion, dobro proučavam svakoga ponaosob, ističe stjuardesa s 27 godina staža Janice Bridger.

Ovo su informacije koje stjuardese pokušavaju otkriti prilikom brzog susreta na ulasku u avion, piše Independent.

1. Jeste li pod utjecajem alkohola ili droga?

"Osoblje u avionu ima pravo odbiti ulaz osobi koja je pod utjecajem alkohola ili droga", priznaje stjuardesa Sjaak Schulteis, te dodaje: 

"Odbit ćemo ulaz osobi koja bi mogla ugroziti sigurnost ostalih na letu. U svojoj sam tridesetogodišnjoj karijeri to morala učiniti četiri puta, a imala sam sreću što me pritom podržao ostatak osoblja."

U slučaju eventualne opasnosti svi bi se putnici trebali evakuirati iz aviona u roku od 90 sekundi pa stjuardese u takvim stresnim situacijama ne žele „pregovarati“ s osobama koje ne žele surađivati ili ne razumiju ozbiljnost situacije. 

2. Jeste li ozbiljno bolesni? 

Stjuardesa Myriam Mimi s 23-godišnjim stažem obavezno provjeri i je li putnik zastrašen zbog vožnje avionom. U tom slučaju posvetit će mu dodatnu pažnju tokom leta, kako bi mu pomogla da se opusti i uživa u vožnji. 

S druge strane, ulaz bi mogla zabraniti osobi koja je bolesna. 

"Uvijek ih pozdravim i pitam kako su. Onima koji su nemoćni, blijedi ili toliko bolesni da se jedva kreću odbit ćemo dopuštenje za ulazak na avion. Svi se nalazimo u istom zatvorenom prostoru i ne želimo da se i drugi razbole"pojašnjava stjuardesa. 

Iako je osoblje u avionu trenirano za davanje prve pomoći, oni nisu liječnici i ne znaju dijagnosticirati problem pa je bolje da osobe s ozbiljnijim problemima riješe svoje zdravstvene probleme na „tlu“ i prije korištenja usluga avio kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije