Dva dana prije 11. septembra HRT je prikazao snimak napada u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Dva dana prije 11. septembra HRT je prikazao snimak napada u New Yorku
Foto: YouTube / Printscreen

Epizoda slabo gledane serije 'Lone Gunmen', u kojoj urotnici daljinskim navode Boeing na njujorške 'Blizance,' na HRT-u je emitirana 9. septembra 2001. godine. Samo 48 sati poslije, avioni su udarili u 'Blizance', pišu 24sata.hr.

Sjećanje na 11. septembar: Potresni snimak posljednjeg javljanja

Prošlo je 18 godina od terorističkog napada na njujorške 'Blizance'. Dva aviona tog 11. septembra zaletjela su se u Blizance, treći u Pentagon, a četvrti se srušio u polju u Pennsylvaniji. SAD je napadnut prvi put nakon Pearl Harbora.

Čovjek koji pada u sigurnu smrt: Misterija fotografije tragičnog dana

Pripadnici terorističke organizacije Al-Qa'ide oteli su četiri aviona i upotrijebili ih kao oružje za ubistvo gotovo 3.000 ljudi. Amerika je bila u šoku. Cijeli svijet je bio u šoku. Prizor rušenja 'blizanaca' bio je gotovo nestvaran. Svejedno, bezbrojne su teorije koje dovode u sumnju službenu američku verziju o motivima, ciljevima pa čak i o stvarnim žrtvama. Sumnje potkrepljuju i neki doista nevjerojatni detalji iz službenih izvještaja, ali i podudarnosti koje je teško racionalno objasniti. No, čak je i onima koji na Balkanu detaljno razvijaju najluđe konspiracijske teorije nepoznato da je samo dva dana prije 11. septembra 2001. Hrvatska radio televizija prikazala scene u kojima urotnici daljinskim navode putnički avion Boeing 727 u tornjeve World Trade Centra!

Bila je to prva epizoda serije 'The Lone Gunmen', snimljena šest mjeseci ranije. Serija je zapravo spin-off Dosjea X u kojoj trojica Mulderovih tajnih saveznika sprečavaju agenta FBI-ja da avion zabije u 'Blizance'.

U epizodi se vide scene u kojima piloti u posljednji tren preuzimaju kontrolu, a avion je zakačio antenu na jednom od tornjeva. Ta epizoda serije u Americi je emitirana 4. marta 2001., šest mjeseci prije katastrofe. Hrvatski gledatelji gledali su je 9. septembra, dva dana prije nego su se avioni zabili.

"Kad sam se s 11. septembra probudio i upalio TV, prvo sam mislio da je to epizoda moje serije. Nevjerojatno, ali u sedmicama i mjesecima iza toga niko nije uoči sličnosti. Uznemirujuće je da možeš izmisliti scenarij, a onda to sve vidiš na TV-u", rekao je izvršni producent serije Frank Spotnitz.

Procjenjuje se da je samo u SAD-u tu epizodu Fox TV-a vidjelo 13,2 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije