Dobio Oscara, zbog njega zaustavljena dodjela, a onda se na sve to...

Radiosarajevo.ba
Dobio Oscara, zbog njega zaustavljena dodjela, a onda se na sve to...
Foto: EPA-EFE / Spike Lee

U Dolby pozorištu u Los Angelesu sinoć je održana dodjela Oscara, a u neočekivanu zvjezdu večeri pretvorio se legendarni američki "filmadžija" - Spike Lee. Došao je u centar pažnje više puta. Jednom je bilo za respekt, drugi put nas je nasmijao Samuel L Jacksona, a onda se na sve to, da izvinete...

Naime, legenda američkog filma, redatelj i scenarist Spike Lee te scenaristi Charlie Wachtel, David Rabinowitz i Kevin Willmott nagrađeni su Oscarom za svoj scenaristički rad na filmu Crni član Ku Klux Klana, koji je nastao prema memoarima Rona Stallwortha, prvog crnca koji je radio kao policajac u američkom gradu Colorado Springs u saveznoj državi Coloradu.

Spike Lee je inače jedan od najvećih navijača New York Knciksa, ako ne i najveći, a njegov klub već godinama, reklo bi se od vremena Ewinga, Sprewella, Houstona, Johnsona, Starksa samo prolaznik kroz NBA ligu. Nešto je malo uspio popraviti Anthony, ali ne dalje od prvog kruga doigravanja. Ova sezona posebno je teška za sve kojima su Knicksi u srcu. Klub bilježi najgore rezultate u historiji, a sinoć su konačno prekinuli niz poraza u Madison Square Gardenu i pobijedili Mamuze iz Teksasa.

Informaciju je dobio Samuel L Jackson koji je u tom trenutku vodio program dodjele, a potom se obratio Leeju.

"Prije svega Spike, drago mi je što sjediš. Nako 18 uzatopnih domaćih poraza - Knicksi su dobili večeras San Antonio 130:118", rekao je Jackson.

Jackson je malo "odlutao" od scenarija i tako nasmijao i Leeja, ali i nas.

Onda se dogodilo nešto što je razočaralo mnoge. Kada je film Zelena knjiga američkog redatelja Petera Farrellyja trijumfirao sa pričom o istinitom prijateljstvu izbacivača Tonyja Lipa (Viggo Mortensen) i svjetski poznatog afroameričkog pijanista dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali) koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u, Lee je odlučio napustiti dodjelu.

Jasno je pokazao da se ne slaže s izborom, krenuo da izađe, ali je vraćen na svoje mjesto. Kada je sjeo, tokom govora zahvalnice okrenuo se leđima prema govornici. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara, a neizbježno je bilo pitanje o reakciji na dodjelu Oscara filmu Zelena knjiga.

"Mislio sam da sam pored terena u Gardenu i da je sudija donio pogrešnu odluku", rekao je Spike Lee.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije