Do kraja godine u Beču hiljadu električnih punionica

Radiosarajevo.ba
Do kraja godine u Beču hiljadu električnih punionica
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

U Beču je trenutno na elektroenergetsku mrežu priključeno 630 javnih električnih punionica. U protekloj godini su Bečlije 62.500 puta napunili svoja električna vozila, saopćeno je iz Grada Beča.

"Do kraja 2020. godine pustit ćemo u rad dodatnih 370 punionica...U završnoj fazi će se u gradu na svakih 400 metara moći izvršiti punjenje", rekao je Michael Strebl, direktor preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie.

Kako je saopćeno, Wien Energie u 2020. godini nastavlja sa razvojem svoje infrastrukture i promocijom elektromobilnosti tako da će korisnicima u 23 bečke općine ubrzo biti dostupno ukupno hiljadu punionica.

Beč - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Preduzeće u ovu inicijativu ulaže 15 miliona eura (skoro 30 miliona maraka). Elektromobilnost je 2019. godine u Beču doživjela ekspanziju od 50 posto sa znatnim pojačanjem krajem godine.

Dok su građani u septembru 2019. dnevno samo 221 puta koristili punionice, u novembru iste godine je taj broj porastao na 300 punjenja.

Javne punionice Wien Energie opskrbljuju se 100 posto zelenom energijom iz solarnih i drugih obnovljivih izvora. Na ovaj način i snabdjevač i korisnici aktivno doprinose poboljšanju kvalitete životne sredine. Prednost električnih vozila je značajno smanjenje štetnih gasova, karbon dioksid emisija i smanjenje buke u gradovima, saopćeno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije