Do 2040. godine više nećemo jesti meso mrtvih životinja

Radiosarajevo.ba
Do 2040. godine više nećemo jesti meso mrtvih životinja

Velike količine mesa koje ljudi jedu do 2040. godine neće biti meso mrtvih životinja, tvrdi se u novom izvještaju, piše Independent.

Nauka potvrdila: Ovo se događa s vašim tijelom kad prestanete jesti meso

Globalna konsultantska firma AT Kearney napravila je izvještaj na osnovu intervjua sa stručnjacima iz industrije, koji predviđaju da će 60 posto proizvoda od mesa koje konzumiramo do 2040. biti ili zamjena na biljnoj osnovi ili kultivisane alternative koje se uzgajaju.

Izvještaj kaže da će tranzicija biti rezultat sve veće svijesti o ekološkim posljedicama konvencionalnih metoda uzgoja mesa i rastuće tražnje za veganskim alternativama.

Definira se kao vrsta mesa koje se stvara „eksponencijalnim rastom ćelija u bioreaktorima“ i ne uključuje klanje životinja.

Proizveden je ekstrakcijom ćelije iz žive životinje i proliferacijom van životinjskog tijela pomoću bioreaktora, prenosi B92.

Rezultat je “meso koje je identično konvencionalno proizvedenom mesu”, navodi se u izvještaju, uz napomenu da, iako su početnici proizveli različite prototipe, kultivisani mesni proizvodi još nisu komercijalno dostupni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije