Dječak srušio kip, roditelji moraju platiti 132.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Dječak srušio kip, roditelji moraju platiti 132.000 dolara

Nakon što je njen 5-godišnji sin u centru lokalne zajednice Tomahawk Ridge u Overland Parku u Kansas Cityju tokom igre srušio staklenu skulpturu, Sarah Goodman dočekao je šok – na kućnu adresu stigla joj je obavijest osiguravajuće kuće da mora platiti 132 hiljade dolara, jer se skulptura u padu oštetila i treba reparaciju. 

"Ovo je bila nesreća i to je sasvim jasno. Ne želim umanjivati vrijednost umjetnine, ali ja ovo, da i želim, ne mogu platiti", izjavila je u četvrtak za portal Kansas City Sarah Goodman.

Ispričala je kako je tog dana sa suprugom i četvero djece bila gošća na vjenčanju i taman su se spremali otići. Dok se ona pozdravljala sa ocem mladenke, njena djeca trčkarala su u predvorju u kojemu je izloženo nekoliko skulptura i umjetničkih slika. Sve umjetnine bile su zaštićene i ograđene osim te.

"Nisam vidjela što se tačno dogodilo, stajala sam u hodniku odmah do predvorja. Vjerovatno je skulpturu torza htio dotaknuti i možda zagrliti jer je zaigrani i dobroćudni petogodišnjak koji najesen treba krenuti u školu. Torzo je trebao biti nekako pričvršćen za podlogu, očito nije bio primjereno osiguran, a onuda su cijeli dan prolazile porodice s djecom. Nakon što je skulptura pala niko me nije ni pitao je li dječak dobro, a onda me nakon sedam dana dočekalo ovo pismo", kaže Sarah dodajući kako su njena djeca dobro odgojena i pristojna.

Iz centra kažu kako su skulpturu dobili na posudbu i stoga su za nju i odgovorni.

"Zakon u Kansasu kaže da su roditelji odgovorni za ponašanje i nadzor maloljetnog djeteta, a vi to niste bili u stanju osigurati i stoga odgovarate za ovo oštećenje. Vrijednost oštećene skulpture procijenjena je na 132 hiljade dolara", poručili su osiguravatelji u pismu.

Autor djela, koji ga je od komadića stakla slagao dvije godine, nije osigurao skulpturu i nije želio komentiarisati slučaj. Na snimku adzornih kamera vidi se kako se dječak pokušao uspeti na skulpturu koja je potom pala i navodno ga lakše povrijedila.

Goodman i dalje ističe kako nije kriva i nada se da će njeno osiguranje riješiti problem s gradskom osiguravajućom kućom, prenosi 24.sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije