Dječak Ryan Kaji je najplaćeniji YouTuber, ali njegovi roditelji imaju problem

Radiosarajevo.ba
Dječak Ryan Kaji je najplaćeniji YouTuber, ali njegovi roditelji imaju problem
Foto: You Tube / Ryan Kaji

Dječak Ryan Kaji je dvije godine zaredom najplaćeniji YouTuber.

Ovaj osmogodišnji dječak ima 22 miliona pratitelja na svojem YouTube kanalu. Prema poslovnom listu Forbes, uspio je zaraditi više od 20 miliona dolara (više od 34 miliona maraka), piše portal LADBible.

Kada je imao tri godine, Ryan je postao YouTuber. Tada je snimao svoje komentare o igračkama. 

Osim kanala na YouTubeu, ima svoju emisiju na dječijem televizijskom kanalu Nickleodeon. Njegov YouTube kanal je nazvan Ryan's World , a ranije se zvao Ryan ToysReview.

Ali, nije sve tako ružičasto u svijetu ovog dječaka. Njegovi roditelji, Shion i Kieu-Loan Guan su optuženi da nisu uvijek jasno isticali da je riječ o sponzoriranom sadržaju na emitovanim snimcima dječaka.

U tužbi Truth in Advertisinga podnesenoj Federalnoj komisiji za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država je navedeno sljedeće:

"U snimcima Ryan Toys Reviewa često je teško napraviti razliku između sponzoriranog sadržaja i onog koji to nije. Za predškolarce ne postoji razlika."

Tvrde da djeca mlađa od pet godina nisu u mogućnosti shvatiti šta je to marketinškog karaktera, a šta nije. Naglasili su da je to slučaj čak i onda kada je jasno navedeno da je u pitanju marketing.

Ocijenili su da se sadržajem prikriva razlika između sponzoriranog i nesponzoriranog.

Roditelji tvrde da su uvijek poštovali pravila o oglašavanju.

"Dobrobit naših gledatelja nam je uvijek prioritet. Strogo poštujemo uslove pružanja usluga, što se odnosi i na zakone i propise o objavljivanju reklama", istakli su Ryanovi roditelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije