Djeca u Finskoj pomažu penzionerima tokom praznika

Radiosarajevo.ba
Djeca u Finskoj pomažu penzionerima tokom praznika
Vlasti u Finskoj su pokrenule zanimljivu akciju kako bi penzionerima i starijim osobama u zemlji pomogli u borbi protiv usamljenosti.

Naime, u okviru akcije djeca u gradu Kusamo pomažu starijim osobama kako bi se pripremili za Božićne i novogodišnje praznike.

Gradske vlasti su poručile da na ovaj način žele biti uz svoje građane koji su možda usamljeni kako bi im bar malo uljepšali praznične dane.

Akcija je pokrenuta nakon što je oko 150 penzionera na adresu gradskih vlasti poslalo pisma sa željama za praznike, a većina njih je tražila "ruku pomoći".

Kako navode lokalni mediji, veliki broj djece koja učestvuju u akciji posjećuju starije osobe kojima pomažu u kuhanju jela, čišćenju domova, kićenju jelke i drugim aktivnostima.

Prema nezvaničnim podacima, oko 500.000 do milion starijih osoba u Finskoj suočava se sa usamljenošću, koja, prema nekim istraživanjima, predstavlja rizik zdravlju ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije