Digitalna bolnica u Beču: Kreveti s internetom, radiom, televizijom i igricama

Radiosarajevo.ba
Digitalna bolnica u Beču: Kreveti s internetom, radiom, televizijom i igricama
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Digitalna bolnica u Beču

Puštanje u rad nove bolnice u Beču 'Krankenhaus Nord' proteklo je prema planu, a do 24. juna bi se u novu zgradu trebale preselite i tri postojeće manje bečke bolnice te pojedinačni odjeli drugih bolnica, saopštile su gradske vlasti.

Tokom ljeta, kako je navedeno, radit će se na optimizaciji prostora, kako bi bolnica na jesen mogla započeti s radom u punom kapacitetu.

Digitalna bolnica u Beču - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Digitalna bolnica u Beču

Nova bolnica u bečkom okrugu Florisdorf opremljena je sa 16 operacijskih sala i 800 kreveta.

Sve su sobe pri tom jednokrevetne ili dvokrevetne.

Bolnica će zapošljavati 2.500 zaposlenika koji će se u buduće na godišnjoj razini brinuti o 17.000 operativnih zahvata, 250.000 ambulantnih posjeta i 46.000 stacionarnih boravaka.

Svi procesi u novoj bečkoj bolnici počevši od grijanja, hlađenja, dizala, sigurnosnog sistema, ali i dostave uzoraka i nalaza u potpunosti su digitalizirani, naglašeno je.

Novi video menadžment sistem u bečkoj će bolnici u buduće tokom operativnih zahvata na jednom monitoru obuhvatiti i prikazivati sve promatrane vitalne funkcije, a pojedinačni rezultati moći će biti prikazani i samostalno.

Svi podaci o pacijentima također će biti pohranjeni u elektronskom obliku.

Medicinska dokumentacija nastala tokom boravka u bolnici direktno će se pohranjivati u digitalni karton pacijenta, kako bi bila na raspolaganju tokom ponovnog posjeta bolnici.

Svaki je bolnički krevet osim toga opremljen pomičnim ekranom s pristupom internetu, radiju, televiziji i igricama.

Digitalna bolnica u Beču - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Digitalna bolnica u Beču

Bolnica posjeduje i potpuno automatizirani podzemni transportni sistem koji odjele bolnice opskrbljuje odjećom, hranom i lijekovima. 40 robotiziranih vozila kojima se upravlja na daljinu obavljat će oko 500 vožnji dnevno.

Već postojeći sistem cijevne pošte uobičajen za mnoge bolnice, kojim su se u prošlosti dostavljali nalazi i rendgenske slike, preuzet je i novoj bečkoj bolnici, no u njoj će se cijevna pošta koristi za slanje uzoraka i lijekova.

Kapacitet novog sistema iznosi 100 kapsula s 400 uzoraka u sat vremena, saopšteno je iz Grada Beča. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije