Diego, faca među kornjačama, toliko se pario da je spasio cijelu vrstu od izumiranja

Radiosarajevo.ba
Diego, faca među kornjačama, toliko se pario da je spasio cijelu vrstu od izumiranja
Foto: CNN / Diego

Đulijano Pike, otrov za klinke, ženskih srca on je gospodar...

Tako bi se nekako mogao opisati Diego, glavna faca među kornjačama s Galapagosa, čija je nezajažljiva želja za parenjem spasila cijelu jednu vrstu od izumiranja!

Diegov bezgranični libido i formalno je glavni razlog za preživljavanje gigantskih kornjača na Espanoli, dijelu galapagoških otoka, koje su u divljinu pustili naučnici iz zoološkog vrta u San Dijegu gdje se provodi program "umnožavanja".

Kada je Diego u zoološkom vrtu počeo svoju kampanju promiskuiteta, na otoku su bila samo dva mužjaka i 12 ženki. No, Diego u bukvalnom smislu "nije stao", pa populacija sada broji više od dvije hiljade kornjača :)

Vjeruje se da su njih 40 posto direktni Dijegovi potomci. 

"Nevjerovatan je njegov doprinos očuvanju vrste", izjavio je Jorge Carrion, šef parka na Galapagosu, koji je javnosti otkrio i predivnu vijest.

Nakon što je u zoološkom vrtu "odradio" svoj posao, Diego se sad konačno vraća kući, na Espanolu.

Ukupno 15 kornjača učestvovalo je u programu razmnožavanja, no druge po tom pitanju, faci Dijegu nisu bile ni do ruba oklopa :)

Galapagoški otoci jedna su od najslavnijih svjetskih destinacija za posmatranje divljih životinja, a posjetio ih je i Charles Darwin kada je razvijao teoriju evolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije