Deset znakova koji mogu ukazati da patite od bipolarnog poremećaja

Radiosarajevo.ba
Deset znakova koji mogu ukazati da patite od bipolarnog poremećaja
Pixabay / Ilustracija

Bipolarni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontrolisanja raspoloženja, pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja.

Kad je riječ o mentalnim oboljenjima, postoje mnogi stereotipi vezani za njihove simptome i načine liječenja. Takva oboljenja je ponekad teško tačno objasniti, a samim tim i prepoznati. To posebno važi za osobe sa simptomima bipolarnog poremećaja. Svjetska zdravstvena organizacija označila je bipolar kao jednu od deset najčešćih bolesti koje doprinose ukupnom opterećenju svetske populacije bolestima. Uprkops tome ovaj poremećaj još uvijek se često dijagnosticira dosta kasno i pogrešno, što odalže liječenje i time nepovoljno utiče na prognozu liječenja.

Bipolarni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontrolisanja raspoloženja, pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja. Takvo ponašanje može biti vrlo zbunjujuće za njih same, ali i za njihovu okolinu, prenosi portal Health.com.

"Skloni smo da takve simptome pripišemo uznemirenosti zbog problema na poslu ili umoru", tvrdi dr. sc. Carrie Bearden, profesorica na Odjelu psihijatrije, psihologije i studija ponašanja na Univerzitetu u Kaliforniji. Ako sumnjate da vi ili netko vama blizak patite od bipolarnog poremećaja, obratite pažnju na sljedeće simptome.

Izuzetno dobro raspoloženje

Kada osoba koja pati od bipolarnog poremećaja uđe u takozvanu maničnu fazu, njeno ponašanje liči na euforiju. Često se smatra boljom stranom bipolarnog poremećaja jer u ovoj fazi osoba pršti od energije, kreativnosti i optimizma. Kod pojedinih, ova faza može otići i u krajnost, što rezultira odvajanjem od realnosti.

Nedovršeni poslovi

Imati kuću punu nedovršenih projekata je skoro zaštitni znak bipolarnog poremećaja. Osobe koje pate od bipolarnog poremećaja su sklone smišljanju velikih projekata koje nikad ne dovrše do kraja, već na pola puta pređu na neki novi, kaže dr. med. Don Malone, direktor Centra za studije ponašanja i šef psihijatrijskog odjela klinike Cleveland u Ohaju.

Depresija

Suprotno maničnoj fazi, nastupa depresivna faza koja je ista kao kod osoba koje boluju od depresije. Opada nivo energije, osobi se stalno spava i nema apetita. Depresivna faza bipolarnog poremećaja ne može se tretirati antidepresivima jer bi oni mogli odvesti oboljelog pravo u maničnu fazu, kaže dr. med. Malone.

Razdražljivost

Postoji varijanta bipolarnog poremećaja kod koje oboljeli proživljava svojevrsnu "miješanu fazu" - istovremeno osjeća simptome manije i depresije. Tokom ovakve faze javlja se velika razdražljivost. Osim što ovakvo stanje može biti veoma iscrpljujuće, ovo je oblik poremećaja koji se najteže prepoznaje jer izgleda kao da osoba jednostavno ima loš dan.

Ubrzani govor

Sigurno poznajete bar jednu osobu koja je prirodno pričljiva ali postoji razlika između pričljivosti i nametnutog govora. S osobom koja ima bipolarni poremećaj imaćete osjećaj da ne vodite razgovor nego ona drži monolog. Ako je pokušate prekinuti, samo će vas nadglasati.

Problemi na poslu

Osoba koja pati od bipolarnog poremećaja imaće problema na poslu jer joj simptomi ove bolesti otežavaju normalan rad i komunikaciju s kolegama. Zamislite da ste ponekad manični, ponekad depresivni, skloni da poslove ostavljate nedovršene i uz sve to pokušavate da normalno obavljate svoj posao.

Konzumacija alkohola ili droge

Otprilike polovina ljudi koji pate od bipolarnog poremećaja razvije i neki oblik zavisnosti, najčešće od alkohola ili nekog narkotika. Alkoholom se, na primjer, pokušavaju smiriti u maničnoj fazi i popraviti raspoloženje kada su depresivni.

Nepravilnosti u ponašanju

Manična faza često rezultira nepravilnostima u ponašanju. Dr. Malone navodi da je kod svojih pacijenata primjetio kako se to najčešće manifestuje na dva načina: prekomjernim konzumiranjem alkohola ili neobičnim seksualnim ponašanjem. U maničnoj fazi pacijenti su radili stvari koje inače nikad ne bi.

Problemi sa spavanjem

Tokom depresivne faze, javlja se osjećaj umora i koliko god osoba spavala, nije joj dovoljno. S druge strane, u maničnoj fazi ne spavš dovoljno, a ipak nikad nije umorna. Prema dr. Bearden, najbolje što bipolarna osoba može učiniti za svoj san je da razvije naviku odlaženja na spavanje i ustajanje svakog dana u isto vrijeme.

Bujica ideja

Ovo je simptom manične faze - osjećaj da vam misli lete, stalno javljanje novih ideja i nemogućnost kontrolisanja toka sopstvenih misli ili njihove brzine. Osjećaj je gotovo kao da se utrkujete sami sa sobom, a kao povezani simptom se često javlja ubrzani govor, pišu Vijesti.me.

Naravno, dijagnozu može postaviti jedino ljekar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije