Deset gradova u kojima se najbolje živi

Radiosarajevo.ba
Deset gradova u kojima se najbolje živi
Foto: Switzerland Tourism / Cirih: Najbolji grad za život

Stanovnici Ciriha u Švicarskoj imaju najbolji kvalitet života na svijetu, sudeći po istraživanju Deutsche banke pod nazivom Mapping the World’s Prices 2019.

Ovo istraživanje obuhvatilo je troškove i životni standard i upoređivalo kvalitet života u 56 svjetskih gradova na osnovu različitih faktora, kao što su kupovna moć, sigurnost, zdravstvena njega, troškovi života, pristupačnost stanovanja, prevoz do posla i zagađenje, javlja B92.

I dok američki i australijski gradovi nude visok kvalitet života, neki glavni europski gradovi nisu baš dobro prošli, ocjenjuje Svjetski ekonomski forum (WEF).

Frankfurt, koji je u vrhu već pet godina, pao je za četiri mjesta na 13. mjesto ove godine, dok je Pariz tek na 36, a London na niskom 41. mjestu.

Kada se radi o životnom standardu, manji gradovi, čini se, imaju prednost nad velikim.

Tako je New York po kvalitetu života zauzeo tek 31. mjesto.

Sve u svemu, megapolisi s izuzetkom Tokija ostali su u drugoj polovini liste. Najveći grad Nigerije – Lagos nalazi se u dnu liste, a slijede ga Peking i Manila.

Pogledajte listu svih 10 gradova koji imaju najbolji kvalitet života:

Cirih, Švicarska
Wellington, Novi Zeland
Copenhagen, Danska
Edinburgh, Velika Britanija
Beč, Austrija
Helsinki, Finska
Melbourne, Australija
Boston, SAD
San Francisco, SAD
Sidney, Australija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije