Deset država koje imaju najveći broj doktoranata u svijetu

Radiosarajevo.ba
Deset država koje imaju najveći broj doktoranata u svijetu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Organizacija za ekonomsku saradnji i razvoj (OECD) objavila je izvještaj koji, između ostalog, sadrži podatak o broju doktoranata u državama širom svijeta

Svjetski ekonomski forum je podsjetio da se nova otkrića kao što su MP3 i GPS tehnologija ne bi nikada desila da nije bilo istraživanja vršenih na doktorskim studijima.

Tvrde da države sve više ulažu u visoko obrazovanje i da sve više ljudi postaje doktorantima.

Prema izvještaju OECD-a, Sjedinjene Američke Države imaju najviše doktoranata. Dvostruko više nego Njemačka koja joj je najbliži rival.

U 2014. godini, u Sjedinjenim Američkim Državama je bilo 67.449 doktoranata, dok je u Njemačkoj taj broj iznosio 28.147. Slijede Ujedinjeno Kraljevstvo i Indija sa 25.020 odnosno 24.300 doktoranata.

Japan je imao 16.039 doktoranata. Na šestom i sedmom mjestu su Francuska i Južna Koreja. Slijede ih Španija i Italija.

Australija je na desetom mjestu.

Kako je navedneo iz Svjetskog ekonomskog foruma, ovaj poredak je drugačiji kada se uzme u obzir broj doktoranata u odnosu na broj stanovnika.

Prema podacima OECD-a, u posljednje dvije decenije se povećao broj doktoranata. Pojedina naučna područja su popularnija u odnosu na druga. Posebno su poplarna ona koja se odnose na tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije