Attenborough: Moramo zaštititi okeane i prirodu, ljudska rasa će zažaliti

Radiosarajevo.ba
Attenborough: Moramo zaštititi okeane i prirodu, ljudska rasa će zažaliti
Foto: EPA / Sir David Attenborough
Sir David Attenborough jedan je od najvećih istraživača našeg vremena. Čovjek koji je radeći za BBC snimio veliki broj dokumentarnih serijala od 1952. godine pa sve do danas donio je svijet u naše domove.

Osvojio je BAFTA nagrade za praktično svaki serijal koji je radio, počevši od onih crno-bijelih, pa sve do 4K. Ovaj 92-godišnjak tokom svoje 60-godišnje karijere obišao je čitav svijet i upoznao nas s florom i faunom.

Danas je Svjetski dan okeana, a o njihovoj ugroženosti za Sky News govorio je David Attenborough.

"Prije 60 godina ljudi nisu vidjeli žirafu, nikada nisu vidjeli afrički grm... Više nije tako, teško da postoji važnija vrsta koju ne možete vidjeti na TV-u. Još važnije je što postajemo svjesni šta smo uradili svijetu i odgovornosti koju imamo da brinemo o divljem svijetu.

Mi smo dio divljeg svijeta. Da nije drugih životinja izumrli bi od gladi, ne bi čak mogli ni udisati naš zrak. Ukoliko ne ragujemo odmah i poduzmemo korake da zaštitimo prirodni svijet, ljudska rasa će zažalit", rekao je Attenborough.

Smatra kako je još uvijek nije kasno za okeane, da se priroda može obnoviti sama, ali da joj moramo dati priliku. Toliko je jednostavnih stvari koje možemo uraditi. Apsurdno je reći da možemo živjeti bez plastike, ali u mnogo slučajeva možemo smanjiti njenu upotrebu", rekao je Attenborough.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije