Fliper, šivaća mašina, el. vozići: Najbolje igračke bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Fliper, šivaća mašina, el. vozići: Najbolje igračke bivše Jugoslavije
Ako ste odrastali u bivšoj Jugoslaviji, djetinjstvo vam je sigurno bilo uljepšano jednom od igračaka jugoslovenske proizvodnje.

U poplavi današnjih igračaka slabijeg kvaliteta, one s oznakom Made in Yugoslavia djeluju kao pravo malo remek-djelo i podsjećaju na stara, drukčija vremena.

Igračke je proizvodila slovenačka Mehanotehnika, a podsticale su kreativnost kod djece. Neke od najpoznatijih su svakako fliper, šivaća mašina, kao i čuveni električni vozići. Najprodavaniji je bio telefon koji je bio potpuno funkcionalan.

Sigurnost djece je bila na prvom mjestu pa se strogo vodilo računa o kvalitetu igračaka. Jugoslovenske igračke su bile toliko dobre da se pojavljuju na čuvenom Sajmu u Nirnbergu. Sve se radilo planski pa je Mehanotehnika sarađivala s Odsjekom dječije psihologije kako bi se djeca kroz igru pravilno razvijala.

Igračke su se izvozile u Australiju, Brazil, Kanadu i brojne europske zemlje, a na svakoj je stajalo Made in Yugoslavia.

 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije