Da li je moguće izbjeći udar groma?

Radiosarajevo.ba
Da li je moguće izbjeći udar groma?
Munja jeste električni naboj koji putuje kroz zrak 270,000 milja po satu (oko 434.000 kilometra), ili 75 milja u sekundi (120 kilometara) i traje otprilike desethiljadinku sekunde.

Za vrijeme svog kratkog "života" gori 30.000 stepeni celzija.

Oko 50 munja generira se svake sekunde širom svijeta, a njih otprilike četvrtina padne na zemlju, uglavnom u tropskom predjelu.

Najviše pogađaju planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo, gdje gromovi prema nekim procjenama godišnje ubiju 24 hiljade ljudi, a njih 240 hiljada povrijede, piše Independent.

Posljedice kod onih koji prežive su razne - od opekotina, preko moždanog udara, do oštećenja mozga i promjene osobnosti. U Velikoj Britaniji munje obično udare 30 do 60 ljudi godišnje.

Kada vidite bljesak munje, stručnjaci savjetuju da brojite dok ne čujete grmljavinu kako biste odredili koliko je udaljena i jeste li u opasnoj zoni. Svakih pet minuta predstavlja oko 1,6 kilometara, a opasna zona je oko 9,6 kilometara. To znači da biste trebali biti na oprezu ako grom udari prije nego nabrojite do 30.

Najbolje je da niste blizu stabala, bilo kakvih provodnika, da se prestanete baviti sportskim aktivnostima i prekinete priču na mobitel. Oni u zatvorenom prostoru trebaju se držati što dalje od prozora i vrata.

Ujedno, da razbijemo dva mita - cipele sa gumenim potplatama ne djeluju, a ona fraza da grom nigdje ne udara dvaput, čista je laž.

Preduhitrite gromove i munje i na: Blitzortung.org saznajte gdje i kada će udariti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije