Da li je FBI napokon ovo priznao: Hitler je umro u Paragvaju 1973. godine?!

Radiosarajevo.ba
Da li je FBI napokon ovo priznao: Hitler je umro u Paragvaju 1973. godine?!

Prema historijskim knjigama, Adolf Hitler je 1945. godine izvršio samoubistvo sa ljubavnicom Evom Braun.

Međutim, postoje informacije koje ukazuju na drugu teoriju, prema kojoj Hitler nije umro, već je pobjegao i živio u Južnoj Americi, piše srbijanski Kurir.

Zvanični podaci govore da je brutalni diktator, posramljen porazom u aprilu 1945. godine, pucao sebi u glavu dok je njegova žena popila tabletu cijanida u bunkeru u Berlinu.

Njihova tijela su brzo spaljena i zakopana.

Ali šta ako je to bilo samo da bi se skrenula pažnja dok je ovaj najveći zločinac u historiji ljudskog roda za to vrijeme izbavljen kako ne bi pao u ruke Sovjeta?

Zvuči nevjerovatno, ali historičar Abel Basti je objasnio ovu teoriju uz detaljne pretpostavke u svojoj knjizi pod nazivom „Hitler u izgnanstvu“.

"Postojao je sporazum s Amerikom da Hitler pobjegne kako ne bi dospio u ruke Rusa", naveo je Basti.

"To je logično naučnicima, vojsci i špijunima koji su kasnije sudjelovali u borbi protiv ruskog režima", dodao je on.

Basti vjeruje da je Hitler pobjegao kroz tunel koji je ispod površine vodio do aerodroma Tempelhof, gdje ga je čekao helikopter koji ga je prevezao u Španiju.

Prvo je došao do Kanarskih ostrva, pa je nastavio do Argentine gdje je živo deset godina, da bi se nakon toga smjestio u Paragvaju gdje je bio pod zaštitom diktatora Alfreda Stresnera.

"Bogate porodice koje su mu pomagale tokom godina bile su zadužene za organizovanje njegove sahrane", objasnio je Basti. "Hitler je sahranjen u podzemnom bunkeru, koji je sada elegantni hotel u gradu Asunsion.

Ulaz u bunker je 1973. godine zapečaćen, a četrdesetoro ljudi je došlo da se oprosti od Hitlera. Jedan od onih koji su bili na sahrani je i brazilski vojnik Fernando Nogijera de Arauho koji je ispričao novinarima sve o ceremoniji“. 

Jedan operativac CIA sa dvadestjednom godinom iskustva na terenu i jedan od elitnih oficira američke obavještajne službe, Bob Baer, opisao je nešto slično tome u dokumentarnoj seriji pravljenoj za kanal History Channel pod nazivom „Lov na Hitlera“, koja je emitovana 2015. godine.

Baer i njegov tim tvrdili su da su otkrili dokaze da je Hitler pobjegao uz pomoć 700 strana objavljenih dokumenata FBI. 

Još jedan izvještaj govori o tome da su nacističke podmornice pristale u Argentinu.

Središte FBI počelo je da predaje izvještaje o Adolfu Hitleru javnosti i istraživačima u skladu s aktom o slobodi informacija 26. aprila 1976. godine u skraćenoj verziji.

Prvi dokument broj 65-53615-35 koji je veoma redukovan pušten na sajtu FBI, kompletno je objelodanjen istraživačima 1991. godine i dostupan je već desetak godina u Nacionalnoj arhivi.

Javni izvještaji: Ne postoji dokaz da je Hitler umro u Berlinu. Jedan od istraživača je primjetio: "Američki vojnici nisu pronašli Hitlerovo tijelo, niti postoji neki pouzdani očevidac koji tvrdi da je Hitler umro", prenosi Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije