Da li će na staklenom krovu obnovljene katedrale Notre Dame biti farma?

Radiosarajevo.ba
Da li će na staklenom krovu obnovljene katedrale Notre Dame biti farma?
Foto: Vincent Callebaut / Katedrala Notre Dame

Zamislite 850 godina staru katedralu Notre Dame u Parizu sa staklenim krovom, solarnim panelima i farmom koja će koristiti socijalno ugroženim ljudima i beskućnicima - prijedlog je arhitekte Vincenta Callebauta, piše CNN.

Prošli mjesec je francuski premijer Edouard Philippe objavio međunarodni konkurs za arhitekte koji žele raditi na redizajniranju sakralnog objekta koji je znatno oštećen u požaru.

Gori čuvena katedrala Notre Dame

Projekat arhitekte Callebauta je opisan kao inovativnim, ekološkim i energetski efikasnim.

Svoju viziju rekonstruiranog civilizacijski vrijednog objekta je nazvao Aplingenesis, što je grčki koncept ponovnog rođenja ili novog stvaranja.

Katedrala Notre Dame - undefined

Foto: Vincent Callebaut: Katedrala Notre Dame

Prema zamisli ovog arhitekte, krov bi bio izrađen od stakla i karbonskih vlakana s ciljem da unutrašnjost Notre Damea dopire što više prirodne svjetlosti.

Na krovu bi se nalazila mala farma na kojoj bi dobrotvorna udruženja i volonteri uzgajali voće i povrće namijenjeno socijalno ugroženim ljudima i beskućnicima.

Kako je naveo CNN, farma bi godišnje proizvela 21 tonu voća i povrća.

Katedrala Notre Dame - undefined

Foto: Vincent Callebaut: Katedrala Notre Dame

Solarni paneli bi proizvodili električnu struju za objekat, dok bi dizajn krova omogućio prirodnu ventilaciju prostora.

Iz kompanije arhitekte Callebauta je poručeno da bi ovako obnovljen Notre Dame bio crkva za 21. stoljeće koja bi povezivala čovjeka i prirodu, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije