Da budete bolji i življi: Koje ulje najbolje odgovara vašem horoskopskom znaku

Radiosarajevo.ba
Da budete bolji i življi: Koje ulje najbolje odgovara vašem horoskopskom znaku
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svaki znak ima esencijalno ulje koje mu pomaže da se osjeća bolje i vitalnije. Ljekovitost aromaterapije su poznavali Kinezi, Indijci, Grci, Rimljani i Egipćani.

OVAN - ruzmarin

Živite u petoj brzini, uvijek ste u pokretu i rijetko si priuštite vrijeme za relaksaciju. Esencijalno ulje ruzmarina ima miris koji će opustiti bolne ili napete mišiće i omogućiti vam da uživate u tišini i samoći. Također ublažava posljedice stresnog načina života jer smanjuje razinu kortizola - hormona odgovornog za vaš borbeni duh. Prepustite se masaži i ne zaboravite sa sobom ponijeti upravo ovo ulje.

BIK - ylang-ylang

Slavite svoju senzualnu stranu s eteričnim uljem ylang-ylanga - blagim, ali učinkovitim afrodizijakom. Istodobno je i opuštajuće, što vam može pomoći da se oslobodite nekih negativnih emocija koje zadržavate u sebi i obnovite svoju mentalnu ravnotežu. Ylang-ylang će također sniziti vaš krvni pritisak. Bilo da ga koristite kao uvod u romantiku ili kao način da smirite živce, dodajte ga u toplu kupku u koju ste unijeli malo Epsom soli. Neka ulje i para preplavljuju vaša osjetila dok voda opušta vaše mišiće.

BLIZANCI - bosiljak

Uvijek ste u nekom pokretu, puno razmišljate i nije vam lako smiriti um. Bosiljak, jedno od najmoćnijih eteričnih ulja, pomoći će vam da usporite tempo i svoje mentalne kapacitete upotrijebite u korisne svrhe. Kad se osjećate napeto ili kad emocionalna prtljaga postane preteška, bosiljak će povratiti vašu unutarnju ravnotežu. Bosiljak možete koristiti i za izoštravanje mentalnog fokusa. Također možete dodati svježe usitnjeni bosiljak u salatu ili zdjelu juhe od paradajze.

Omiljena biljka s mora ujedno je i snažan lijek

Lavanda je dobila ime od latinske riječi "lavare", što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje veša kao miris i ljekovita biljka. Njenu ljekovitost prvi spominje Hildegard od Bingena u 12. st. Prema pučkoj medicini, ljekovito je djelovanje lavande višestruko.

RAK - lavanda

Probavne smetnje mogu utjecati na vaše raspoloženje, pogotovo ako potiskujete ljutnju ili strah. Lavanda pomaže uspostaviti probavnu ravnotežu i smiruje želudac. Kad se osjećate malaksalo i bezvoljno, koristite lavandu kako biste ublažili i svoju tjeskobu. Za brz i jednostavan izvor smirenosti dodajte nekoliko kapi lavande na jastuk prije nego što zaspite. Udišite ga cijelu noć i probudit ćete se osvježeni i bez tjeskobe.

LAV - bijeli luk

Srce je osjetljivi organ. Kad ste uzrujani, češće se pojavljuje aritmija. Koristite eterično ulje bijelog luka kako biste osnažili zdravlje srca. Također je korisno za otklanjanje preopterećenosti - i fizičke i mentalne. Ako trpite neugodne frustracije, koristite češnjak kako biste ih se oslobodili. Uvijek razrijedite eterično ulje češnjaka ako ga namjeravate nanijeti na kožu. Također ga možete pomiješati s limunovim sokom ili uljem peperminta kako biste oslabili njegov jak miris. Ako se osjećate razdražljivo i nervozno, razrijedite ulje i nanesite ga na stopala.

DJEVICA - kamilica

Zbog blagih sedativnih svojstava eterično ulje kamilice olakšat će vam stanja tjeskobe i zabrinutosti. Koristite ga kako biste usporili svoj životni ritam i umirili srce koje ‘lupa’. Ona također pomaže očistiti tijelo od štetnih toksina i smanjuje emocionalne posljedice živčane napetosti. Eterično ulje melise također će postići slične rezultate pa biste mogli razmisliti o korištenju ta dva ulja u tandemu. U kupku dodajte ulje kamilice ili ulijte nekoliko kapi u omiljeni šampon. Također možete popiti i čaj od ove biljke kako biste otklonili probavne smetnje.

Vaga - tamjan

Nakon svih dnevnih aktivnosti, ljudi koji vas okružuju, a ponekad i iscrpljuju, neophodan vam je komadić mira u kojem se možete očistiti od svih vanjskih utjecaja i povezati sa sobom. Tražite taj neuhvatljivi ‘mir uma’? Tamjan vas može odvesti tamo. On odbija i smanjuje stres. Ovo ulje ima moć da vas poveže s Izvorom. Ako ste skloni prehladama ili bolovima u trbuhu, tamjan ublažava fizičku bol i potiče zdrav imunitet. Utrljajte tamjan u dlanove ili stopala nogu za trenutačni poticaj raspoloženja.

Kralj eteričnih ulja: Pomaže u liječenju migrene, depresije...

Eterična ulja su danas iznimno popularna. Većina zdravstvenih stanja se može tretirati ili ublažiti uz pomoć eteričnog ulja, stoga ne čudi da je aromaterapija sve češće u upotrebi. Upoznajte ulje tamjana koje je poznato i kao kralj eteričnih ulja. Njegova svakodnevna upotreba može poboljšati cjelokupno zdravlje i može se kombinirati s drugim uljima za postizanje boljih rezultata.

ŠKORPIJA - pačuli

Imate mnogo energije, no ponekad ste skloni ići iz krajnosti u krajnost i ući u situacije koje vas prekomjerno iscrpljuju. Eterično ulje pačulija čini čuda za iscjeljivanje posljedica emocionalnog i psihološkog stresa. Može vam dati i dodatnu energiju te osjećaj vitalnosti. Dopustite mirisu i njegovu utjecaju da vas vodi u nepoznatom smjeru. Dodajte nekoliko kapi toplom oblogu i nanesite oblog na čelo za trenutno opuštanje.

STRIJELAC - geranija

Kao adstrigentno ulje, geranij stimulira kontrakcije mišića. Ako se bavite sportom ili puno krećete, ovo ulje može biti od velike pomoći u održavanju zdravih i jakih mišića, kao i kod problema koji se povremeno mogu pojaviti u vašoj muskulaturi. Dodajte nekoliko kapi ovog ulja svojim solima za kupanje i uživajte u toploj kupki. Osjećat ćete se opušteno i preporođeno. Imate li problema s kapilarama ili venama, pomiješajte do 30 kapi eteričnog ulja s 50 ml baznog ulja. Nježnim pokretima umasirajte u područje zglobova, oštećenih vena ili kapilara.

JARAC - eukaliptus

Vi ste radoholičari i niste od onih koji se dugo odmaraju, pa će vam eterično ulje eukaliptusa biti od pomoći. Ublažit će iscrpljenost i smanjiti bolove u mišićima, a to može osnažiti vašu izdržljivost dok se nosite sa svakodnevnim stresovima i donosite teške odluke. Patite li od problema s kožom i kosom, ovo ulje može biti od pomoći. Dodajte nekoliko kapi ulja u šampon ili u losion za čišćenje lica. Primijetit ćete promjenu.

VODOLIJA - limun

Nekad se previše usredotočujete na druge ljude, na stvari koje vam nisu od koristi. Eterično ulje limuna potiče vaše dobro raspoloženje te vam pomaže da se usredotočite na pozitivne stvari i usmjerite konstruktivno svoju energiju. Duboko udahnite, opustite se i dopustite limunu da vas odvede do sretnog mjesta. Dodajte eterično ulje u kupku ili upotrijebite sok od limuna u šalici čaja ili hladnom napitku da umirite sinuse.

RIBE - čajevac

Poznati ste po empatiji i osjetljivosti, a ulje čajevca može u tome biti od pomoći tako da vam izoštri intuiciju i da shvatite koji je najbolji izbor za vas. Potiče dobro zdravlje i smanjuje upalne procese. Koristite ulje čajevca kad ste nervozni ili iscrpljeni i dopustite da potakne mirno i racionalno razmišljanje kad vas obuzmu emocije. Dodajte malo ulja čajevca na toplu, vlažnu krpu i udahnite paru, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije