Čudesno otkriće: Biljke kad ih napadnu ispuste 'krik' da upozore druge

Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće: Biljke kad ih napadnu ispuste 'krik' da upozore druge
Foto: Pixabay / Ilustracija

Možda nemaju mišiće i reflekse životinjskg carstva, no to ne znači da biljke samo pasivno stoje kada ih nešto napadne. 

Znali smo da šteta na biljci pokreće signal koji se širi kroz biljku, gomilajući njen defanzivni odgovor. Znali smo i da je dio tog odgovora ispušanje volatilnih (osobina materija koje mogu da se pretvore u plin ili paru, op.pr.) organskih komponenti jakog mirisa.

A, sada je jedno istraživanje otkrilo šta ove komponente rade.

One signaliziraju drugim biljkama da je prijetnja u blizini i neminovna je, zbog čega druge biljke odmah počnu pripremati odbrambeni odgovor! Drugim riječima, naučnici objašnjavaju, sve one ispuštaju "smrdljivi plač upozorenja".

Nova studija biljke kanadske zlatošipke otkrila je da su hemijske komponente koje se ispuštaju slične kod biljaka koje su već nekad bile napadnute - pripadale one istoj porodici biljaka ili ne. To znači da su biljke razvile univerzalni "jezik" kako bi se međusobno upozorile da predator prijeti!

"One nekako imaju isti jezik, iste znake upozorenja kako bi lakše dijelile informacije", rekao je Andre Kessler, biolog sa Cornell Univerziteta.

Istraživači su eksperimente provodili u prirodnom okruženju biljaka, na polju, koristeći biljke u individualnim saksijama. U centru svake grupe, jednu biljku bi pojela buba koja jede zlatošipke - Trirhabda virgata. Oštećena biljka pokrila bi se s košuljicom od tekstila - saksije i košuljica bi se koristile kako bi se eliminirala taktilna i komunikacija korijenjem. U centru kontrolne grupe nalazila se neoštećena zlatošipka.

Nakon što su bube nekoliko sedmica jele biljke u sredini, tim je prokupio emisije spojeva tako što ih je pokrivao polietilenskom košuljicom, prevlačio zrak preko njih šest sati, a onda filtrirao taj zrak kroz tzv. ugljene zamke. 

Ono što su saznali jeste da su biljke u čijoj je blizini bila zlatošipka koju su jele bube razvile veću otpornost na njih u odnosu na one iz kontrolne grupe - što je potvrdilo da su emisije spojeva podigle odbranu kod susjednih biljaka. 

Također, još ne znamo kako biljke primaju ovu poruku, no istraživači pretpostavljaju da hemijski signali, koji se emituju iz povrijeđene biljke, imaju neku interakciju sa membranama ćelija drugih biljaka. 

Kessler dodaje da smo znali da se metabolizam biljke mijenja kada je nešto napadne: "Ali sad znamo da to nije slučajna promjena, ovo je nešto vrlo nalik našem imunom sistemu - iako nemaju antitijela kao mi, vidimo da se bore s prilično opasnom hemijom."

Još nešto zanimljivo - naučnici su otkrili da biljke sa svima dijele informacije samo ako će se prijetnja njima smanjiti ako "podijele teret". U područjima gdje se sve divno i lijepo, hemijski jezik koji stvaraju kad su u opasnosti razumiju samo njihovi bliski rođaci...

"I mi kodiramo svoj jezik ako želimo sačuvati privatnost nekig stvari i to je upravo što rade i biljke, ali putem hemije. Ta analogija nas je šokirala i ovo nismo očekivali", dodao je Kessler. 

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Current Biology.

Naučnici otkrili da drveće krišom razgovara, trguje i ratuje između sebe!

<

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije