Čovjek s dva lica: Drugo mu stoji na potiljku i ne govori, ali se smije

Radiosarajevo.ba
Čovjek s dva lica: Drugo mu stoji na potiljku i ne govori, ali se smije
Često imamo običaj da za neku osobu žargonski kažemo da je s “dva lica”, ali nam nikada nije palo napamet da su kroz historiju zaista postojale osobe koje su imale dva lica.

Englez Edward Mordrake, koji je živio u 19. stoljeću, imao je veliku anomaliju, rođen je s dva lica, jednim s prednje, a drugim “parazitskim” na potiljku.

Smatrao je da je to drugo lice “demonsko” i želio je da ga ljekari odstrane, ali niko se tada nije usudio ni da pomisli da pokuša takav zahvat. I za današnju medicinu odstanjivanje lica na potiljku bi bilo pravi izazov i veoma rizičan zahvat.

Edward je sigurno bio spreman i na takav rizik, jer je njegov život s dva lica postojao nepodnošljiv, a kako je poticao iz imućne porodice sigurno je mogao da priušti sebi najbolje ljekare. Nažalost, i pored brojnih pokušaja, ostao je osuđen da živi tako, prenosi Telegraf.rs

Najviše mu je smetalo, kako je tada govorio, to što lice noću često “izgovara demonske riječi”. Nije imao nikakvu kontrolu nad njim. Teško nam je i zamisliti sebe u takvoj situaciji, ali sama pomisao da vam je neka izraslina na potiljku i da proizvodi čudne zvukove, zaista zvuči jezivo.

Edward je vremenom postao sve povučeniji. Nije želio ni sa kim da se viđa, čak ni sa svojim rođacima i porodicom. Priča se i da je bio veoma nadaren mladić i muzički talentiran.  

Kasnije je potvrđeno da to lice ne može da jede niti govori, ali je zabilježeno da se smije ili plače, ili da nerazgovijetno mrmlja. 

Ono što je dodatno interesantno u ovom slučaju jeste da je lice bilo žensko. Sigurno su zvuci koje je to lice proizvodilo, a koje Edward nije mogao da kontrolira, utjecali na njegovu psihu. Lice očigledno nije imalo nikakvu svijest. Vjerovatno je bila njegova nerazvijena sestra blizanakinja.

Na kraju, Edward je izvršio samoubistvo u 23. godini, popivši otrov, ne mogavši da izdrži život u takvom stanju. Na njegovo insistiranje u oproštajnom pismu, njegov grob nije obilježen i ne zna se gdje je sahranjen. 

Tom Waits, američki pjevač i kompozitor, čak je na jednom svom albumu 2002. godine objavio pjesmu posvećenu Edvardu, pod naslovom Poor Edward

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije