Čovjek koji je obrisao svoju prošlost i svjesno otišao u smrt

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je obrisao svoju prošlost i svjesno otišao u smrt
Printscreen / Peter Bergmann pronađen je mrtav na plaži u Irskoj

U julu 2009. čovjek po imenu Peter Bergmann pronađen je mrtav na plaži u Irskoj. Čak i sada, 10 godina kasnije, policija, novinari i internet detektivi pokušavaju shvatiti što se točno dogodilo. Vitak čovjek obučen u crno ušao je u autobus za Sligo, mali obalni grad nedaleko irske granice. Tri dana kasnije, nakon vikenda koji je proveo sam, ovaj čovjek pronađen je mrtav.

Najraniji poznati trenutak njegova putovanja ovoga čoveka je u Derryju u Sjevernoj Irskoj, tamo je ušao na popodnevni autobus koji vozi do granice, do grada Sligo. Stigao je u 18.28 sati, zaustavio je taksi da ga odvede do centra grada. Ovo je priča o čovjeku koji je uspio obrisati svoju prošlost, prije nego su ga pronašli mrtvog, koja je objavljena na Viceu, prenosi 100posto.

Stigao je u grad u petak navečer, u špici tamošnje turističke sezone. Tako da prvi hotel u koji je ušao nije imao mjesta. Više sreće imao je u Sligo City Hotelu na Quay Streetu, tamo je bukirao tri noćenja. Kao svoju adresu upisao je Ainstettersn 15, 4472, Beč, Austrija, što je odgovaralo njegovom njemačkom naglasku. Ime je zapisao istom olovkom - Peter Bergmann, ni u jednom trenu nisu mu u hotelu tražili osobne dokumente.

Idući dan protekao je bez većih incidenata. Bergmann je otišao do pošte u 10.49 sati, kupio je osam markica i još neke naljepnice. Kupio je i neke stvari po gradu, a onda se vratio do hotela gdje je ručao i povremeno izlazio na cigaretu. Sve vrijeme je bio sam.

Kasnije je utvrđeno da je čak 16 osoba vidjelo Bergmanna na plaži. Nije se ni pokušavao sakriti. Naprotiv, pozdravljao je nepoznate ljude koje je susretao, sjećaju se da je bio formalno obučen.

Idućeg jutra, jedan lokalni čovjek, oko šest sati džogirao je sa sinom po plaži. Oni su prvi pronašli tijelo ovog sredovječnog muškarca koje je beživotno ležalo nasukano na obali. No tek tada nastala je prava misterija oko toga tko je on.

Novinar Vicea Francisco Garcia 10 godina nakon smrti, otišao je u malo mjesto na granici Irske i Sjeverne Irske, kako bi pokušao saznati što više i da osobno posjeti lokacije po kojima se ovaj čovjek kretao.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije