Čovjek koji je bio vlasnik prvog i milionitog Ford Mustanga

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je bio vlasnik prvog i milionitog Ford Mustanga
Foto: Autorepublika / Stanley Tucker i Ford Mustang

Stanley Tucker je bio miljenik sreće, bar kada je u pitanju legendarni automobil Ford Mustang.  Bio je vlasnik prvog i milionitog Mustanga, piše portal AutoRepublika.

Javnosti je Mustang predstavljen 17. aprila 1964. godine. Iste godine je počela njegova proizvodnja. Cilj je bio da u prodaji bude nekoliko primjeraka.

Namjera je bila da saloni automobila koji su najudaljeniji od sjedišta kompanije u Michiganu dobiju prve primjerke. Prvi isporučeni Mustang iz tvornice je završio u kanadskom gradu Saint John.

Isporučen je bijeli kabriolet koga je pokretao V8 motor zapremine 260 kubnih inča sa 166 konjskih snaga. Tucker je živio u spomenutom gradu, a 15. aprila 1964. godine ugledao je ovaj automobil. Ali, automobil je trebao debitovati za dva dana.

Tucker je ubjedio salon da mu proda ovo vozilo jer ga je platio u gotovini. Tek nakon nekoliko mjeseci je shvatio da je kupio prvi serijski Mustang ikada proizveden. Kontaktirao je Ford i zatražio da ga otkupi.

Primjerak koji je kupio je dostavljen salonu kao marketing. Očekivalo se da bude vraćen proizvođaču. Ford je poduzeo sve u cilju da vrati ovaj primjerak. Očekivano, Tucker je odbio tu ponudu. Narednih godinu dana Mustang je prešao 15.000 kilometara.

Poslije 18 mjeseci od početka proizvodnje, bilo je proizvedeno skoro milion primjeraka ovog Forda. Američki gigant je kontaktirao Tuckera i ponudio mu milioniti Mustang po želji i bez jednog potrošenog dolara u zamijenu za njegovog ljubimca.

Prihvatio je ponudu. Izabrao je sivog kabrioleta potpuno opremljenog - kožni enterijer sa drvenim detaljima, disk kočnice, klima i mali televizor. Tucker nije želio snažniji V8 motor zapremine 289 kubnih inča. Izabrao je model sa 228 konjskih snaga umjesto onog od 271 konjskom snagom jer je moćnija verzija dolazila sa garancijom od samo 90 dana.

Originalni Mustang iz 1964. godine je doniran muzeju Henry Ford. Tu se i danas nalazi. Milioniti primjerak iz 1966. nije bio te sreće. Tucker ga je vozio do 1980-ih godina. Vrlo brzo je promijenio svog vlasnika i od tada mu se gubi svaki trag, navodi portal AutoRepublika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije