Činjenice o Eiffelovom tornju koje vjerovatno niste znali

Radiosarajevo.ba
Činjenice o Eiffelovom tornju koje vjerovatno niste znali
EPA / Ilustracija

Eiffelov toranj je jedna od najposjećenijih atrakcija u Parizu, ali i svijetu. Sagrađen je 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom stogodišnjice francuske revolucije. National Geographic Srbija je istakao manje poznate činjenice o spomeniku koji, kako su naveli, godišnje posjeti sedam miliona ljudi.

Gustave Eiffel nije projektovao toranj

Spomenik je projektovao njegov uposlenik - inžinjer Maurice Koechlin. Eiffel nije prihvatio njegove originalne skice nazvavši ih previše minimalističkim. Tražio je nešto spektakularnije. Nakon što je odobrio Koechlinov konačni projekat, 1884. godine je Eiffel počeo da prodaje remek-djelo svoj kompanije.

Španci nisu željeli spomenik

Eiffel je želio da toranj napravi u Barceloni. Španci to nisu prihvatili jer su smatrali da će biti nezgrapan, te da će kao takav narušiti izgled grada.

Svjetski sajam kao povod

Francuska prijestolnica je tada željela monumentalni spomenik visok 300 metara koji bi predstavljao ulaz na svjetski sajam održan 1889. godine povodom 100. godišnjice Francuske građanske revolucije. Za izgled tornja je zaslužna kompanije Eiffel&Co. Izabrana je među stotinu konkrentskih projekata. Izgradnja je počela 28. januara 1887. godine.

Vječni simbol Pariza

Prvobitna namjera je bila da Eiffelov toranj na pariškom Marsovom polju ostane 20 godina. Od rušenja su je sačuvali naučni eksperimenti koje je i Eiffel ohrabrivao, a bili su usmjereni u razvoj telekomunikacija.

Tokom izgradnje poginuo jedan radnik

Eiffel se brinuo za sigurnost radnika. Poginuo je samo jedan, što je National Geographic Srbija ocijenio kao izuzetnim dostignućem za to vrijeme. Toranj je sastavljen od 18.038 dijelova od livenog gvožđa, uz pomoć dva i po miliona zakivaka.

Najviša građevina tokom četiri decenije

Do izgradnje Chryslerovog nebodera u New Yorku 1930. godine, toranj je bio najviša građevina u svijetu. Bez televizijske antene je visok 300 metara, a s antenom 324 metra. Težak je 7.300 tona. Do vrha vodi 1.665 stepenica.

Većina Parižana nije voljela toranj

Nakon što je obznanjena namjera da se gradi Eiffelov toranj, 300 stanovnika Pariza je potpisalo peticiju protiv izgradnje. Smatrali su je "beskorisnom, čudovišnom, zapanjujućom glupošću i odvratnim stubom metala". Dvije godine poslije izgradnje, književnik Henri René Albert Guy de Maupassan je isticao da svaki dan ruča ispod tornja jer je to jedino mjesto odakle ga ne vidi.

Toranj svakog ljeta poraste 15 centimetara

Tokom ljetnih dana Eiffelov toranj naraste i do 15 centimetara. To je posljedica termalne ekspanzije.

Bio je žute boje

Do sada je obojen 18 puta - svakih sedam godina. Toranj je bio crveno-smeđ, žuto-oker i kestenjasto smeđ. Trošak farbanja nije jedini. Novac se izdvaja i za osvjetljenje.

Nikada neće biti zelene boje

Kako je objasnio National Geographic Srbija, redovno nanošenje višestrukih slojeva boje štiti metal od oksidacije koja je uzrok zelene boje Kipa slobode u New Yorku. Kako je kazao Eiffel, što pedantnije farbanje, to će toranj duže trajati.

Apartman na vrhu

Na vrhu tornja se nalazi apartman koji je pripadao samom Eiffelu. Apartman je bio opremljen stilskim namještajem i koncertnim klavirom. Eiffel je ovaj instrument često svirao tokom druženja s uglednim ljudima među kojima je bio Thomas Edison. Apartman danas služi kao izložbeni prostor u kojem su osim autentičnih predmeta, izložene i voštane figure Eiffela i njegovih savremenika, piše National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije