CIA obučavala životinje za misije špijuniranja

Radiosarajevo.ba
CIA obučavala životinje za misije špijuniranja
Pixabay / Ilustracija

CIA je objavila detalje o djelovanju iz Hladnog rata. Neki od njih se odnose na korištenje golubova u svrhu špijuniranja, piše BBC.

Objavljeni podaci otkrivaju da je CIA obučavale golubove za misije fotografisanja u Sovjetskom Savezu. Za obavještajne potrebe korišteni su gavrani, kao i delfini u podvodnim misijama.

CIA je vjerovala da životinje mogu ispuniti "jedinstvene" zadatke u tajnim operacijama.

U sjedištu CIA-e u gradu Langley u američkoj saveznoj državi Virginiji se nalazi muzej koji je zatvoren za širu javnost. U njemu se nalaze sprave koje su korištene za špijuniranje.

Među njima se nalazi i kamera koja se stavljala na golubove.

BBC je podsjetio da je odjel britanske obavještajne službe MI14(d) u Drugom svjetskom ratu koristio golubove za špijuniranje. Golubovi su iz okupirane Evrope donosili vrijedne informacije. Neke od njih su se odnosile na lansiranje raketa i položaj radarskh stanica.

CIA je testirala da li se ptice selice mogu koristiti za postavljanje senzora kako bi se otkrilo da li Sovjetski Savez testira hemijsko oružje. Bilo je pokušaja električne simulacije mozga za daljinsko upravljanje pasa, ali detalji o ovome nisu objavljeni, navodi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije