Ćevapi, pljeskavice, pite: Amerikanci luduju za jelima jednog Bosanca

Radiosarajevo.ba
Ćevapi, pljeskavice, pite: Amerikanci luduju za jelima jednog Bosanca
Za jedinstvenim bosanskim specijalitetima Omera Okanovića iz Bosanske Dubice Amerikanci luduju već skoro deset godina.

Cafe Pita bio je uvršten među top deset restorana u Houstonu.

Okanović je iz Bosanske Dubice došao u Ameriku s 20 godina u potrazi za boljim životom. Nakon što je za vrijeme rata izbjegao iz Bosne i s obitelji otišao u Njemačku, gdje je završio ugostiteljsku školu, nije se htio vratiti u domovinu jer, kaže, tamo nije imao prespektivu.

Roditelji su otišli, a on je odlučio prihvatiti poziv svoje rodice koja je živjela u Houstonu i početi novi život u Americi. Prvih nekoliko godina radio je sve. Bio je konobar, šanker, pomoćni kuhar po hotelima i restoranima.

"Uvijek sam imao cilj, a to je bio otvoriti svoj restoran. I znao sam da će se to jednoga dana i dogoditi. U glavi sam stvarao jelovnik, obilazio sam lokacije po Houstonu i kad sam našao idelano mjesto trebao mi je partner. I pronašao ga u Slobodanu Mijiću iz Ilijaša s kojim sam prije radio po nekim restoranima", priča Omer. 

U januaru 2007. otvorili su restoran s bosanskim specijalitetima pod nazivom Cafe Pita. I nisu požalili. Restoran je odmah postao hit.

"Kod nas dolaze svi. Većinom Amerikanci koji obožavaju našu kuhinju, ali i Arapi, Pakistanci, Kinezi i naravno ljudi s područja Balkana. Cilj je bio gostima ponuditi jednostvanu bosansku kuhinju. Ćevape, pljeskavice, pite, sarme, mješano meso, begovu čorbu, musaku, bosanski gulaš, baklave, tufahije, kremšnite, ma sve što se kod nas jede. Kao predjelo nudimo mezu i baš piše na jelovniku 'meza'. S tim da se sve radi po mojim receptima. Ja vodim cijelu kuhinju. Sami radimo kore za pitu, lepinje, domaći ajvar, kajmak...", govorio je Omer koji je 2010. godine sam preuzeo restoran.

"Proglasili su Cafe Pitu među top deset restorana u Houstonu. A u gradu u kojem živi šest miliona stanovnika postoji sedam i pol hiljada restorana. To je grad s najviše restorana po broju stanovnika. Nalazimo se u brojnim gradskim turističkim prospektima. A kako Amerikanci obožavaju cheese cake sjetio sam se da bi mogao povezati istok i zapad i izmislio 'cheese cake baklava'. Donji dio kolača je sir, a gornji baklava. I upravo je taj kolač proglašen najboljim cheese cakeom u Houstonu",­ ponosan je Omer koji živi sa suprugom Zumrom koja je inače iz Bugojna. 

Imaju sina Adema (10). Amerikanci obožavaju njegove ćevape i pljeskavice u lepinji, a pite (burek, sirnica, zeljanica i krumpiruša) kaže, prodaju se 'kao lude'. Subotom kao specijalitet nudi janjetinu s ražnja koju posebno vole Azijati.  Restoran na čijim zidovima vise slike Mostara, Sarajeva, Počitelja, Dubrovnika, stalno je pun. Svaki dan samo za ručak, koji traje od 11 do 14 sati, kroz Cafe Pitu prođe 150 ljudi. Omer je stoga otvorio još jedan manji restoran s istom ponudom. Njegovo osoblje je multinacionalno.

"Latinosi, Pakistanci, Srbijanci, Albanka koja je zadužena za pite, nekoliko Bosanaca. Svakog ljeta dolaze nam mladi Hrvati koji onda tu rade tri do četiri mjeseca",  ističe Omer, te dodaje da je ključ njegovog uspjeha jednostavan ­- dobra hrana i ljubazno osoblje, pisao je 24 sata.hr o Omeru prije tri godine.

Posjetila ga je i američka televizija Food Network - a emisija "Diners, Drive-ins and dives" prikazala je kako Omer pravi svoja najbolja jela, te kako su gosti zadovoljni - pogledajte u nastavku: 

OMEROV 
GULAŠ SASTOJCI:

500 grama junetine - govedine od plećke ili vrata 2 glavice crnog luka 1 češanj češnjaka 5 malih gljiva šampinjona (isjeckanog) začini: sol, papar, vegeta,
crvena paprika 1 žlica brašna 1 goveđa kocka ili fant margarin za kuhanje Priprema: Prvo sitno isjeckamo luk, izrežemo meso na kockice i u jedan lonac sa debljim dnom stavimo margarin za kuhanje. Kada se istopi i zagrije stavimo luk da se dinsta. Kada je dobro omekšao stavimo crvenu papriku i sve dobro izmiješamo. Zatim dodamo meso i nekoliko minuta sve skupa miješamo. Nakon toga jednu punu kašiku brašna stavimo u sve to uz stalno miješanje oko pet minuta. Tada ulijemo vruću vodu, začine i goveđu kocku. Kada gulaš provrije smanjimo temperaturu i protisnemo u to češnjak i gljive. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.

Serviranje: Gulaš na ovakav način bude jako ukusan, a luk se jednostavno pretvori u sos. Preporučam da se servira sa rižom ili dinstanim krumpirom uz malo kajmaka ili vrhnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije