Čeget: Kakvu tajnu čuva crna aktovka koja je uvijek uz Putina

Radiosarajevo.ba
Čeget: Kakvu tajnu čuva crna aktovka koja je uvijek uz Putina
Foto: Srpskainfo / Čeget je uvijek u blizini Putina

Prilikom dolaska Vladimira Putina u Beograd, ruskog predsjednika je u stopu pratio tjelohranitelj sa crnom aktovkom u rukama. On se neće odvajati od ruskog predsjednika, a razlog za to je taj što se u torbi nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

“Čeget”, kako se naziva ova aktovka (ime je dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu, a u prevodu s balkariskog jezika znači “crn”), u upotrebu je ušla sredinom osamdesetih godina, piše Blic.rs.

U pitanju je sistem kontrole s posebnim audio-video komunikacionim sistemom “Kavkaz”, a koji za zadatak ima da održava vezu između ruskog šefa države i štaba u slučaju razmatranja upotrebe nuklearnog oružja.

“Čeget” je povezan sa sistemom “Kazbek” (takođe nazvan po jednom kavkaskom vrhu) koji služi vrhovnoj komandi za nadzor strateških nuklearnih snaga.

Pristup “čegetu” ima samo predsjednik države, iako se nezvanično tvrdi da pristup imaju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

U svrhu testiranja i ispitivanja, Rusi su napravili mnoštvo “čegeta”, pa je tako svaki imao svoj redni broj. Zanimljivo je da se nekadašnji predsjednik Boris Jeljcin bunio što nosi “čeget” sa brojem 51, te je zahtevao da se njegova aktovka prepravi na broj 1.

Za “čeget” se vezuju zanimljive priče, a skoro sve su se desile u eri Borisa Jeljcina. Naime, Jeljcin je prvi put uključio “čeget” 1995. godine kada je došlo do napetosti zbog lansiranja nepoznate rakete u Norveškoj.

Rusi su se uplašili da je u pitanju nuklearni projektil, pa su bili na korak da započnu protivnapad. Srećom, radilo se samo običnoj meteorološkoj raketi, čije su lansiranje Norvežani uredno prijavili Kremlju, ali je neko “zaturio” dokument.

Druga anegdota povezana je sa votkom. Naime, sam Boris Jeljcin je u svojoj knjizi “Predsjednički maraton” ovako opisao događaj tokom jednog lova 1991. godine:

"Kada smo prelazili preko jezera, jedan strani gost je ugledao crnu tašnu na dnu našeg čamca. Mislio je da je “nuklearna”. Pokušao je što više da se udalji od nje, sjedeći na ivici čamca. Nisam se protivio. A kada smo na ostrvu tašnu otvorili i iz nje izvadili dvije flaše fotke i kisele krastavčiće, gost je prasnuo u smijeh, ali i osjetio veliko olakšanje", napisao je pokojni predsjednik Rusije, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije