Čarape u zamrzivaču: Nevjerovatno koristan savjet koji će vas spasiti

Radiosarajevo.ba
Čarape u zamrzivaču: Nevjerovatno koristan savjet koji će vas spasiti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako ste do sada na najlon čarape dali malo bogatstvo, jer ne mogu da izdrže ni dva uzastopna nošenja, probajte neku od sljedećih taktika koje mogu da smanje mogućnost njihovog oštećenja. Tako ćete uštedjeti novac za nabavku novih - čarapa nikad dosta.

Svaka žena zna kako su one osjetljive i kako lako mogu da se oštete. Često se dešava da čarapa pukne u nezgodno vrijeme, a, kao za inat, nemate rezervne. Koliko to može biti stresno - žene znaju. Kada se već nadjemo u toj situaciji prvo na šta pomislimo je lak za nokte, međutim postoji jedan trik pomoću kojeg možete spriječiti da do ovog problema uopšte dođe.

Stavite ih u zamrzivač prije nego što ih prvi put obujete. Neki predlažu zamrzavanje i nakon svakog pranja jer, kažu, vlakna očvrsnu.

Uputstvo je jednostavno: novi par čarapa otpakovati i staviti pod mlaz hladne vode, vlažne čarape staviti u najlonsku kesu i ostaviti da prenoće u zamrzivaču. Hladnoća djeluje na molekule u nitima i nakon vraćanja na sobnu temperaturu čarape postaju otpornije i ne cijepaju se tako lako.

„Bilo je potrebno osam sati da se odlede potpuno, a nakon toga su izgledale sasvim normalno kao i prije. Navukla sam ih i osjetila pod prstima kao da su niti u njima deblje nego ranije“, opisala je novinarka Dejli mejla, koja nakon što je isprobala više metoda, tvrdi da su čarape posle zamrzavanja zaista postale otpornije.

Još neki trikovi koje možete isprobati da bi vam čarape duže trajale su sljedeći:

- Koristite omekšivač za pranje veša, čarape će biti otpornije. Neke žene se kunu da čarape duže traju i da su mekanije ako umjesto omekšivača koristite regeneretor za kosu.

- Ma kako ludo izgledalo, prije nego što ih obujete, stavite higijenske rukavice. Tako ćete zaštititi čarape od zanoktica i neravnina na noktima zbog kojih najčešće i pucaju. Oslim toga, pomoći će da budu lijepo zategnute.

- Prije obuvanja, na noge stavite malo dječijeg pudera jer on upija vlažnost, smanjuje trenje, pa samim tim minimizuje mogućnost da se čarape pocijepaju.
Savjeti za produžetak vijeka trajanja čarapa posebno su zgodni jer - ništa ne košta da probate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije