California zabranila proizvode od životinjskog krzna

Radiosarajevo.ba
California zabranila proizvode od životinjskog krzna
Foto: EPA / Ilustracija

California je prva savezna američka država u kojoj će biti zabranjena proizvodnja i prodaja stvari od životinjskog krzna, piše BBC.

Stanovnici ovog dijela Sjedinjenih Američkih Država od 2023. godine više neće moći proizvoditi i prodavati odjeću, obuću ili torbe od životinjskog krzna.

Ovakvu odluku vlasti, pozdravile su grupe za zaštitu prava životinja. Pozivale su da se donese takva odluka.

Guverner Californije Gavin Newsom je potpisao zabranu korištenja životinja za performanse u cirkusu. Zabrana se ne odnosi na mačke, pse i konje, kao ni na rodee.

"California je predvodnik kada je u pitanju dobrobit životinja. Sada to podrazumijeva zabranu prodaje proizvoda od životinjskog krzna", izjavio je Newsom.

Zabrana se neće odnositi na životinjsku kožu, navodi list San Francisco Chronicle.

Oni koji budu kršili zakon bit će kažnjeni u iznosu od 500 do 1.000 dolara (od 850 do 1.730 maraka).

"Pozdravljamo to što su guverner Newsom i zakonodavci prepoznali želju Californije da se u njihovim trgovinama ne prodaju proizvodi od životinjskog krzna", saopšteno je iz američke organizacije Humane Society.

Ovakvu odluku su kritikovali iz organizacije Fur Information Council. Njihov glasnogovornik Keith Kaplan je poručio da je odluka dio "radikalne vegererijanske agende i da predstavlja prvi korak ka zabrani onoga što odjevamo i jedemo".

U maju prošle godine, kompanija Prada je objavila da će prestati koristiti životinjsko krzno počevši s kolekcijom proljeće-ljeto 2020.

U februaru ove godine, britanski lanac trgovina Selfridges je istakao da će zabraniti prodaju proizvoda napravljenih od kože egzotičnih životinja, navodi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije