Brinu vas ajkule u Jadranu? Stiže nova vrsta ribe i bolje da je ne dirate

Radiosarajevo.ba
Brinu vas ajkule u Jadranu? Stiže nova vrsta ribe i bolje da je ne dirate
Twitter / Riba Lav - Stiže nova vrsta ribe i bolje da je ne dirate

Poslije navoda i više prijava očevidaca da su u raznim dijelovima Jadrana primijetili morske pse - ajkule, otvorilo se pitanje koliko poznajemo morski svijet, tačnije, koliko opasnih vrsta stvarno vreba iz morskih dubina.

Lionfish, riba lav ili Pterois spp. je rod riba inicijalno nastanjenih u Indijskom okeanu, Pacifiku i Crvenom moru. Najpoznatije vrste su Pterois volitans i Pterois miles koje se najviše gaje u morskim akvarijumima.

Preko Sueckog kanala stižu u Sredozemno more, primarno P. volitans, gdje postaje jedna od najinvazivnijih vrsta u cijelom Mediteranu.

Inače, riba lav je vrlo tražena i cijenjena akvarijumska vrsta koja je u priobalju Amerike nastanjena izbacivanjem iz akvarijuma od strane nesavjesnih odgajivača.
Riba Lav -  Stiže nova vrsta ribe i bolje da je ne dirate   - undefined

Twitter: Riba Lav -  Stiže nova vrsta ribe i bolje da je ne dirate 

 
Turisti koji su odlučili da svoj odmor provedu na Mediteranu mogli bi da imaju bliski susret sa otrovnom ribom Pterois, upozoravaju naučnici.

Sa porastom temperature mora došlo je do prekomjernog razmnožavanja ribe-lava u blizini popularnih turističkih destinacija.

Uprkos tome što njen ubod rijetko dovodi do fatalnog ishoda, ova lijepa, ali smrtonosna životinja može prouzrokovati veliku neprijatnost kod ribara i ronilaca. Neki od simptoma koji mogu javiti su mučnina, povraćanje, alergijske reakcije i jaki bolovi.

Pored ljepote, riba lav posjeduje i opasan otrov koji ispušta ako se nabodete na neku od njenih bodlji.

Po sastavu, otrov sadrži hijlorunidazu, faktor koji stvara bol, faktor koji dovodi do pojačane propustljivosti kapilara, acetilholin i toksin karakterističan za vrstu. Kod ljudi, otrov ovih riba može izazvati sistemske reakcije u vidu ekstremnog bola, mučnine, povraćanja, groznice, otežanog disanja, grčeva, vrtoglavice, glavobolje, znojenja, proliva.

“Sve do sada, imali smo mali broj prijava da je u vodama Mediterana uočena riba-lav“, rekao je Demetris Kletu iz Laboratorije za istraživanje životnog okruženja na Kipru.

Riba-lav se mrijesti na svaka četiri dana, stvarajući skoro 2 miliona jajašaca godišnje. Jajašca plutaju vodama i mogu naseliti velike vodene površine prije nego što se mlađ izlegne.

Otrov je neaktivan kada je riba mrtva tek nakon 48h. Ne smije se dodirivati golim rukama kada je u mreži ili na udici. U slučaju uboda ne postoji specifčan protivotrov, a liječenje je bolničko.

Kao prva pomoć, predlaže se tretman vrelom vodom ubodenog mjesta do stizanja u zdravstvenu ustanovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije