Bravo za Englesku: Ulošci i tamponi besplatni za učenice i studentice!

Radiosarajevo.ba
Bravo za Englesku: Ulošci i tamponi besplatni za učenice i studentice!
Foto: CBS / Ilustracija

Ulošci, tamponi i drugi slični proizvodi od ove će sedmice biti besplatni u svim školama, osnovnim i srednjim, i koledžima u Engleskoj, a program će finansirati vladin Odjel za edukaciju. 

Naime, cilj engleske vlade - kako su i obećali prošle godine - jeste da oni plate za ove proizvode s ciljem da smanje "menstrualno siromaštvo" (period poverty, eng), izraz koji se koristi za situaciju u kojoj brojne djevojke iz siromašnih obitelji ne dolaze u školu kada imaju mjesečnicu. 

"Znamo da ne mogu svi da priušte proizvode za menstruaciju. Ovaj program će se boriti s tim problemom, a sve kako bi svi mladi mogli normalno živjeti", izjavila je Michelle Donelan, ministrica za djecu i obitelj.

Vrijeme je da se stigma ukloni oko menstruacije, a svijest poveća. 

Infografika: Sve što treba znati o menstruaciji

Nedavna anketa je otkrila da je čak 42 posto djevojčica i djevojaka, u dobi od 14 do 21 godine, koristilo improvizirane uloške koje su same napravile od čarapa, donjeg veša, ali i papira...

Kako se otkrilo, 137 hiljada učenica 2018. godine nije došlo u školu zbog menstruacije - nisu mogle priuštiti uloške. 

Također, besplatni ulošci i tamponi davat će se ženama u bolnici. 

Program će godišnje koštati 20 miliona funti (oko 46 miliona KM), a njim će biti obuhvaćeno 1,7 miliona učenica, piše Guardian. 

Škotska vlada istu je odluku donijela 2018. godine, a Vels 2019. godine. 

Svaka čast za Ujedinjeno Kraljevstvo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije