Bomba koja otkucava: Zbog klimatskih promjena u Sibiru se viđaju sve čudniji prizori

Radiosarajevo.ba
Bomba koja otkucava: Zbog klimatskih promjena u Sibiru se viđaju sve čudniji prizori
Foto: Profimedia / Zagađenje u Sibiru

Reporterski tim američke televizije CBS News snimajući reportažu o Sibiru susreo se s neočekivanim problemom - napali su ih rojevi komaraca.

"Komarci su posvuda. Nevjerovatno je i veoma neugodno", kazao je vođa ekipe.

Zahvaljujući klimatskim promjenama vječni snijeg i led u Sibiru se ubrzano topi. Natprosječno visoke temperature u kombinaciji s vlagom uzrokuju porast broja komaraca i na mjestima gdje malih krvopija nema.

Ubrzano zagrijavanje zraka iznad Arktičkog kruga pogoduje ranijoj pojavi komaraca, njihovom bržem rastu i dužem preživljavanju.

Votkom protiv komaraca

Reporterski tim stoga se zaštitio mrežama preko lica. Nagrabusio je samo kamerman koji ih nije mogao nositi dok snima. I dok je geofizičar Sergej Zimov kopao led, komarci su se oko njega rojili. Kao pravi Rus, naučnik se protiv komaraca bori cigaretom, votkom i ruskom ravnodušnošću, piše Blic.

Temperature na Arktiku nastavljaju rasti dvostruko brže nego u ostatku svijeta što je pokazao izvještaj o klimi američke vlade. Posljednjih pet godina na Arktiku bile su najtoplije otkako je počelo mjerenje, davne 1900.

Velika opasnost

Prije više desetljeća ruski geofizičar Zimov upozoravao je da će permafrost ugroziti svjetsku klimu ako se otopi što se na kraju i dogodilo. Njegove teorije u početku su odbacili, ali svjetska ga javnost danas sluša.

Zime su u Sibiru, kaže, duge kao uvijek, ali ne i hladne kao prije. Sjeća se ne tako davnog vremena kada njegova lopata nije mogla proći kroz zaleđenu površinu permafrosta, a sada može kopati i do dva metra u dubinu.

Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u novembru i decembru što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milionima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Naučnici procjenjuju da u permafrostu ima više stakleničkih plinova nego u sveukupnom plinu, nafti i uglju na svijetu, a nije poznato koliko se tih plinova do sad oslobodilo otapanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije