Bolovi u leđima nestaju za 60 sekundi (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Bolovi u leđima nestaju za 60 sekundi (VIDEO)
/ Bolovi u leđima nestaju za 60 sekundi (VIDEO)

Previše vremena provedenog na poslu u sjedećem položaju ili neredovna fizička aktivnost, mogu prouzrokovati bolove u leđima. Bolovi, posebno u donjem djelu leđa, tako postaju svakodnevna pojava s kojom se bori sve više ljudi. Bolovi se javljaju zbog krivog držanja i opterećenja na donji dio kralježnice, ali i zbog grča u tijelu izazvanog stresom i umorom.

Vježbe možete pogledati na: 1 Minute Lower Back Stretches

Ukoliko i vi osjećate neprijatnu bol tokom radnog vremena izdvojite 60 sekundi i riješite ovaj problem uz kratku vježbu disanja koja opušta tijelo i smanjuje osjećaj pritiska na lumbalnom djelu. 

1. Sjednite i zauzmite najudobniji položaj. Zatvorite oči i pokušajte se opustiti. 

2. Vrh jezika naslonite odmah iza gornjih prednjih zubi. 

3. Udišite kroz nos polako u trajanju od 4 sekunde, zadržite dah brojeći do 7, te polako izdišite na usta brojeći do 8, pritom proizvodeći tihi zvuk olakšanja. 

4. Postupak ponovite još tri puta. 

Želite li problem bolnih leđa od sjedenja riješiti zauvijek, svake večeri prije spavanja, dok ležite u krevetu napravite kratko istezanje od 60 sekundi. 

1. Lezite na stomak i naslonite se na podlaktice. 

2. Gornji dio tijela podignite tako da se naslonite na laktove, podignite i glavu, zadržite položaj 8 sekundi te se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 2 puta. 

3. Lezite na leđa i savijte koljena, a ruke ispružite pored tijela. Podignite zdjelicu u ravan položaj, ostanite tako 8 sekundi, te se vratite u početni položaj. 

4. Ostanite ležati na leđima te skupite noge, savijte ih u koljenima, obuhvatite ih rukama i privucite prema prsima. Ostanite u položaju 8 sekundi te se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 2 puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije