Bojama i teksturama: Brzo i lako do ljepšeg izgleda vašeg doma

Radiosarajevo.ba
Bojama i teksturama: Brzo i lako do ljepšeg izgleda vašeg doma
Foto: Unsplash.com / Ilustracija
Kao i asesoari u odijevanju, tako i akcentiranje bojama i teksturama brzo i lako može promijeniti sveukupni izgled vašeg doma, piše Patria.

Za nastupajuću sezonu jesen – zima 2018., dizajneri preporučuju bogate tonove, cvjetni dizajn, crno, zlatno, sve nijanse neiscrpne ružičaste koja opstaje već nekoliko godina.

Uz dobro planiran dizajn i primjenu, sa malim potezima i minimumom sredstava možete postići veliki učinak.

VELIKI CVJETOVI

Kao na haljinama dizajnerskog dua Dolce&Gabbana, neobično veliki cvjetovi na tamnoj podlozi mogu krasiti centralni zid vaše dnevne sobe. Prerafaelitski stil uočit ćete i na jastucima, posteljini, muralima, ali pazite da ne pretjerate. Zato velike cvjetove preporučujemo samo kao akcent, na primjer, kao tapetu na samo jednom zidu koji želite naglasiti dok ostatak prostora uredite jednostavno, ali u skladu sa dominantnim bojama tapete.

NEUTRALNE BOJE

Skandinavski stil ne izlazi iz trenda, samo se nadogradjuje. Jednostavni izgled koji odiše čistoćom se najčešće bazira na prirodnom namještaju u svijetlim bojama. Lako se kombinira sa pravilnim ali mekim oblicima 'novog-retro' stila inoviranih '50-ih, kao i novog 'boho' izgleda koji ćete postići ako namještaju iz pomenutih 50-ih dodate dodate neutralne boje i iznenađenje u vidu crvenog ili terracote tepiha sa orijentalnom šarom (kopija je sasvim uredu).

ZLATO

Pored boja bakra i bronze, i zlato se zadržalo kao trend u protekle dvije godine. Pritom se ne mora pojavljivati samo kao asesoar nego i u formi tepiha – novo vrijeme dozvoljava kombinaciju tema pa stilove možete i 'sukobiti', ako već primjenjujete moderne akcente, sve je dozvoljeno.

CRNO

Ne govorimo o povratku gotskog stila nego tek o crnim akcentima, što će naročito privući ljubitelje monohromnih aranžmana. Ovisno o tome koliko volite crnu boju, možete je koristiti za akcentiranje više ili manje – poput lustera, komode ili polica. Izgled balansirajte sa bijelom ili neutralnim tonovima, te 'utoplite' pogodnim mekanim teksturama kao što je npr. umjetno krzno.

SVE NIJANSE RUŽIČASTE

Ružičastu smo ponovo zavoljeli kada se vratila prije nekoliko godina u kombinaciji sa zlatnom. Lako se primjenjuje jer je ugodna oku (naravno, ovisno o nijansi i veličini površine), a otkako je muška moda uvrstila nijanse ružičaste i ljubičaste, više se ne smatra 'ženskom bojom'. Njene nijanse će zgodno izbalansirati sivu, kao i neutralne boje. Lijepo izgleda na muralima kao i na baršunastoj sofi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije