Bivši lopovi otkrivaju kako spriječiti obijanje stana

Radiosarajevo.ba
Bivši lopovi otkrivaju kako spriječiti obijanje stana
/ Ilustracija: Policija
Bivši provalnici govorili dali su deset savjeta kako zaštititi dom od lopova tokom perioda godišnjih odmora.

Dva provalnika dali su preporuke za britanske medije, a ovo su njihovi savjeti:

Ne ostavljajte lične dokumente u domu

Nikad ne ostavljajte nikakve lične dokumente u domu. Kriminalci s vašim ispravama mogu počiniti krađu identiteta, što je za lopove najmanje rizičan, a izrazito unosan posao. Pritom, ova vrsta kriminala sve više je u porastu.

Koristite snimku psa koji laje

Pas koji laje najsigurniji je način da otjerate lopova. Niko ne želi imati posla s ljutim psom, a pojedine kompanije za osiguranje domova nude alarme s ugrađenim zvukom psa koji laje.

Koristite "deadlock" (dvostruko zaključavanje)

Provalnicima je jako teško obiti bravu tzv. "deadlock" (dvostruko zaključavanje). Ne samo da je teško, već i dugo traje, i u većini slučajeva, garantiraju bivši lopovi, provalnik koji vidi deadlock odustaje.

Ne objavljujte postove i slike s godišnjih odmora na socijalnim mrežama

Previše ljudi stavlja detaljne informacije o svojim odmorima na socijalnim mrežama, što pomaže provalnicima koji na ovaj način vrlo lako odabiru potencijalne mete. Napominje se i da je pojedine osiguravajuće kuće isplaćuju manje u slučaju pljačke, ako je korisnik objavio na internetu da se nalazi na odmoru.

Ako živite u kući, redovno održavajte baštu

Ako je trava svježe pokošena, provalnici će odustati od pljačke ove kuće, jer to znači da je neko tu i da redovno pazi na baštu. Provalnici obično par dana prije provale motre na stan/kuću da vide ima li nekog, pa nije loša ideja da nekog angažirate da vam sređuje vrt dok niste tu.

Instalirajte alarm - ili bar koristite lažni

Alarm, čak i ako je lažni, ponekad je sve što je dovoljno da odvrati lopova od pljačke. Ako vam je alarmni sistem preskup, instalirajte lažni, jer lopovima je dovoljno vidjeti alarm da odustanu od zločina.

Instalirajte kamere

Ista priča kao i sa alarmima. Kamere ne moraju funkcionirati, ali lopovi sigurno neće obijati dom oko kojeg se nalaze sigurnosne kamere.

Pobrinite se da su svi ključevi sklonjeni

Ako lopov može vidjeti ključeve kroz prozor vašeg doma (ako živite u kući), vjerovatno će pokušati provaliti. Naime, ključevi im daju pristup i drugim objektima, poput garaže, automobila, poslovnog prostora...

Kupite rasvjetu koju aktivira pokret

Ova svjetla će se upaliti kada se neko približi vašem posjedu, što će zasigurno otjerati svakog potencijalnog provalnika. Također će uzbuniti i vaše susjede.

Stavite WD-40 na prozorsku vanjsku klupicu (vanjski sims)

Ovo je vrlo efektivan način da otjerate provalnike, ako živite u kući. Zbog WD-40, lopovi neće moći fino uhvatiti vanjsku klupicu prozora ili je iskoristiti da se popnu u vaš dom.

Savjeti MUP-a Kantona Sarajevo:

"Najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući. Prije nego što izvrši provalu u Vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama. BUDITE PAŽLJIVI!

Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu. Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije