Columbia / Bivši agenti CIA-e na tragu blaga Pabla Escobara

13. 02. 2018. u 08:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Bivši agenti CIA-e tvrde da su na tragu blaga legendarnog "kralja kokaina" Pabla Escobara.

Oni vjeruju da su otkrili jednu od podmornica, u blizini Columbie, koju je Escobar koristio za krijumčarenje droge.

On je zaista koristio podmornice za prijevoz droge od Kolumbije do Portorika, odakle bi se kokain dalje rasparčavao po američkom kopnu.

"Ukoliko se utvrdi da je zaista riječ o Escobarovoj podmornici, istraživači se nadaju da će im dati nove tragove pomoću kojih bi napokon bilo pronađeno navodno Eskobarovo blago - 50 milijardi dolara u gotovini, koje je za svog života sakrio na nepoznatu lokaciju", piše Daily Mail

Potragu ronilaca prate kamere Discovery Channela. 

U snimku objavljenom na YouTubeu agenti Dag Lau i Ben Smit rone otkrivajući neku metalnu kutiju, ali u njoj za sad ne pronalaze ništa što bi koristilo kao novi trag.

Pablo Escobar, o čijem životu je snimljena i serija Narcos, bio je vođa kartela Medelin koji je osiguravao više od 80 posto kokaina za američko tržište tokom 1980-ih.

Kriminalnu karijeru počeo je kao tinejdžer prodajući cigarete i kradući automobile, a na unosan posao s kokainom prebacio se 1970-ih. Ubrzo je postao toliko uspješan u krijumčarenju da je drogu, uz druge kanale, prevozio pomoću svojih 15 aviona i šest helikoptera.

Do sredine '80-ih kartel Medelin "okretao" je oko 420 miliona dolara sedmično.

Većinu svog bogatstva sakrio je na tajne lokacije, a navodno je na mjesec trošio oko 2.500 dolara za gumice kojima je vezao zarađeni novac. 

Ubijen je u decembru 1993. godine tokom bijega zajedno sa svojim tjelohraniteljem Alvarom de Hesusom koji je također ubijen. 

NEMA KOMENTARA