Bischoff iz "Valter brani Sarajevo": Okončao život kao lik kojeg je glumio

J. M.
Bischoff iz "Valter brani Sarajevo": Okončao život kao lik kojeg je glumio
/ printscreen
U kultnom filmu "Valter brani Sarajevo" režiser Hajrudin Krvavac je uloge nacističkih oficira povjerio poznatim istočnonjemačkim glumcima s početka '70-ih godina prošlog stoljeća.

Već smo pisali o Hannjo Hasseu koji je, kao pukovnik Von Dietrich, izgovorio kultnu rečenicu "Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter".

Pomalo u sjeni Hannjo Hassea (koji je glumio i u filmu Most) prošao je sjajan nastup karakternog istočnonjemačkog glumca Rolfa Römera u ulozi nacističkog oficira Bischoffa.

Rolf Römer bio je karakteran glumac ali i karakterna osoba. Rođen kao Rolf Specht 20. septembra 1935. u Königswinteru (na krajnjem zapadu Njemačke), poput mnogih istočnonjemačkih glumaca okončao je studij glume na Visokoj školi za film i televiziju u Potsdamu.

Vrlo brzo je došao pod udar rigidnog komunističkog režima kada je sa suprugom Annekathrin Bürger snimao erotske komedije. Sredinom '60-ih potpisao je peticiju kojom se tražilo zaustavljanje progona kantautora i tekstopisca Wolfa Biermanna, jednog od najvećih kritičara DDR socijalizma.

Ipak je Römer dobivao uloge u domaćim filmovima i koprodukcijama, sve do 1978. kada je okončana njegova uloga glumca i režisera u bivšem DDR-u. Tada mu je povjerena režija jedne epizode vrlo popularne istočnonjemačke krimi-serije Policijski poziv 110.

Umjesto krimića gledatelji epizode Schuldig (Okrivljeni) dobili su kritiku komunističkog režima što je zapečatilo karijeru Rolfa Römera. Više od jedne decenije bio je na "ledu", tek nakon ujedinjenja Njemačke dobio nekoliko uloga, a znatno više se posvetio dobrotvornom radu – pomoći siročadi u Rusiji.

One koji su gledali film Valter brani Sarajevo ne treba podsjećati kako je završio nacistički oficir Bischoff u interpretaciji Rolfa Römera. U jednoj od završnih scena filma Bischoff je živ izgorio u eksploziji vagona s gorivom.

Tužna sudbina je htjela da Rolf Römer život okonča slično liku kojeg je glumio. Bio je 27. februar 2000. godine kada je spaljivao korov u vrtu svoje kuće. Neoprezno rukovanje zapaljivim hemikalijama izazvalo je vatru koja zahvatila njegovu odjeću i tijelo.

S teškim opekotinama prebačen je u berlinsku kliniku Marzahn gdje je podlegao 17 dana kasnije – 15. marta 2000. Umro je Rolf Römer, tugovao je berlinski Köpenicker Märchenviertel, kao i umjetnička scena cijele Njemačke...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije