Biolozi otkrili vrstu slijepog crvića, nazvali ga po Donaldu Trumpu

Radiosarajevo.ba
Biolozi otkrili vrstu slijepog crvića, nazvali ga po Donaldu Trumpu
Foto: Twitter / Dermophis donaldtrumpi
Nedavno otkrivena vrsta slijepih crvolikih vodozemaca dobila je ime Dermophis donaldtrumpi, u čast američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji uporno odbija prihvatiti postojanje klimatskih promjena..

Za izbor imena vodozemcu organizirana je aukcija, na kojoj je Aidan Bell, inače direktor EnviroBuild, kompanije za proizvodnju materijala za energetski učinkovito građenje, ponudio najviši iznos - 25.000 dolara.

Crvić bez nogu pronađen je u Panami, a Bell je objasnio da je inspiraciju za ime životinji dobio jer je vodozemac donaldtrumpi sklon gurati glavu pod zemlju, baš kao i njegov američki imenjak Donald Trump, koji se isto ponaša kada se potegne pitanje globalnog zatopljenja, piše The Guardian. 

Klimatske promjene već stvaraju ozbiljne probleme okolišu i životima ljudi, katastrofalnim požarima i poplavama, a situacija će postati još gora, upozorio je izvještaj američke vlade u novembru ove godine.

Trumpov odgovor na izvještaj glasio je: 'Ne vjerujem ja u to'.

Donald Trump već ima imenjaka

Ćoravi beznogi vodozemac Dermophis donaldtrumpi nije prva životinja koja je dobila ime po 45. američkom predsjedniku.

Početkom 2017. biolozi su otkrili novu vrstu moljca, koji zbog žutih dlačica i čudnog pogleda neumoljivo podsjeća na Trumpa. Logično je stoga da je moljac dobio ime Neopalpa donaldtrumpi. A kako i Trump i moljac dijele stanište, koje se proteže od Kalifornije i Meksika, ime za moljca nametnulo se samo po sebi.

Osim toga, Trumpa su već zbog osebujne frizure upoređivali s otrovnom dlakavom gusjenicom koja je zbog toga zaradila dobila nadimak Trumpapillar.

Aukcija za davanje imena panamskog vodozemca Dermophis donaldtrumpi organizirana je u dobrotvorne svrhe, a prihod od aukcije namijenjen je organizaciji Rainforest Trust, posvećenoj očuvanju prašuma. 

Naučnici koji su pronašli 10 centimetara dugačkog vodozemca prihvatili su odabrano ime, koje će se prvi puta pojaviti u stručnoj literaturi čim objave naučni rad o svom otkriću, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije