Bik Disko ima 1.600 kilograma i 140.000 potomaka

Radiosarajevo.ba
Bik Disko ima 1.600 kilograma i 140.000 potomaka
Atrakcija ovogodišnjeg 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je bik Disko, grdosija od 1.600 kilograma u vlasništvu Stočarsko-veterinarskog centra Krnjača – Beograd.

Ovaj priplodni bik simentalske rase iza sebe je do sada ostavio oko 140.000 potomaka, a njegove ćerke na mnogim takmičenjima osvajaju prestižne nagrade. Ove godine i sam je pobrao nagradu za najvećeg bika najveće sajamske manifestacije u regionu, javlja Anadolu Agency.

Kako za AA kaže Dejan Đokić, direktor centra za osjemenjavanje Stočarsko-veterinarskog centra u Krnjači, Disko je rodom iz Austrije, kupljen kao tele, ali je stasao u Srbiji što je donelo i određene prednosti.

"Odgajan je na našoj hrani i u našim klimatskim uslovima, prilagođen je na naše bolesti i ishranu, tako da njegovi potomci postanu otporniji na sjeme koje se uzima iz uvoza. Gabaritom je mnogo veći, jer koristimo specijalnu recepturu za bikove koji skaču, od kojih se uzima sjeme. Kod nas nije poenta da bikovi budu što teži, nego da budu što bolje kondicije, da imaju izražene mišiće i da budu što bolje građe, što se i vidi. Cijela struktura mu je kao kod atlete", navodi Đokić.

Svoje potomstvo ima u Srbiji i regionu, mahom Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Disko dnevno pojede desetak kilograma suhe hrane. Vodi se računa da u ishrani bude tačna razmjera hranljivih materija koje će biku donijeti bolje priplodne karateristike.

"Od hrane koristi uglavnom pšenicu i ječam, soju i premikse. To su količine koje su tajna i koje se decenijama koriste kod nas. To je ono što povećava količinu sjemena prilikom svakog skoka", kaže naš sagovornik.

On navodi da je ovaj sedmogodišnji bik do sada dao preko 172.000 doza sjemena i da je na sajmu izložen da bi se pokazale njegove priplodne karakteristike, te da nije na prodaju.

"Disko nije na prodaju. Svi bikovi koji imaju dobre ćerke iza sebe i potomstvo, oni ostaju kod nas i završe kod nas životni vijek“, ističe Đokić.

Dodaje da je nedavno put klanice poslat bik koji je doživio 13 godina i dao čak oko 200.000 doza sjemena, te da nije poznato koliko će Disko biti aktivan i koji će mu biti životno-priplodni vijek.

Direktor centra za osjemenjavanje u Krnjači napominje da su veliki bikovi skloni povredama, pogotovo nogu, i da od toga zapravo zavisi njihov životni vijek.

On dodaje da se Disko kupa najmanje svaki drugi dan, obavezno prije skoka. Za sada je u dobroj kondiciji i daleko je od penzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije