Berlin čuva elektronsku muziku: Svaki klub može dobiti do 100 hiljada eura

Radiosarajevo.ba
Berlin čuva elektronsku muziku: Svaki klub može dobiti do 100 hiljada eura
Facebook / Berghain, Berlin

Za razliku od Bosne i Hercegovine i drugih država u kojima se buka koju stvaraju klubovi uzima kao dokaz da ih sve treba zatvoriti bez pitanja, u Berlinu su gradske vlasti itekako svjesne ekonomskog potencijala klupske scene kao i ponosne na status svjetske metropole elektroničke muzike, koji Berlin uživa među rejverima širom planeta.

Grad se stoga prošle godine obavezao uložiti milion eura u modernizaciju dotrajalih zvučnih izolacija kroz koje se buka iz klubova ipak prelijevala i na gradske ulice i tako smetala građanima koji ne partijaju nego pokušavaju spavati.

Cilj tada osnovanog fonda za zaštitu od buke bio je “sačuvati berlinsku klupsku kulturu inzistiranjem na mjerama za doziranje buke i osigurati dugoročnu kompatibilnost životnog prostora i klupskih događanja u neposrednoj blizini”.

Planirani projekt je počeo a zainteresirani klubovi vlastima mogu prijaviti za iznos od 50 do 100 hiljada eura po klubu, a koji će se moći iskoristiti samo za poboljšanje soundproofinga. 

Planirane renovacije uključuju nadogradnju postojećih zvučnih izolacija i ugradnju regulatora buke te neprobojnih prozora. Nakon procesa prijava, neovisno tijelo će odlučiti kome će dodijeliti novac.

Uslijed tehničkih problema i nemogućnosti poštovanja propisa, od 2011. godine naovamo u Berlinu se zatvorilo 170 klubova.

Vlasti se nadaju da će ova inicijativa – donesena po uzoru na sličan projekt u Hamburgu – pomoći u smanjivanju bukom izazvanih nesuglasica između klubova i stanara okolnih četvrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije