Bečki zoološki vrt 'Shönbrunn' na slobodu pustio sedam malih sova

Radiosarajevo.ba
Bečki zoološki vrt 'Shönbrunn' na slobodu pustio sedam malih sova
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Sove iz zoološkog vrta 'Schönbrunn'

Sedam malih sova jastrebača je pušteno na slobodu iz bečkog zoološkog vrta 'Schönbrunn'. Ovaj zoološki vrt je ove godine bečku šumu naselio sa 50 mladih ptica, saopšteno je iz Grada Beča.

Dva para sova jastrebača u austrijskom 'Schönbrunnu' su ove godine dale poseban doprinos prirodi i dobile čak sedam mladunaca.

Mladunci su sada spremni za preseljenje u šumu. Za njih počinje uzbudljiva avantura u bečkoj šumi, gdje će biti pripremani na puštanje.

Sove iz zoološkog vrta  - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Sove iz zoološkog vrta 'Schönbrunn' 

Sove će dvije do tri sedmice provesti u ograđenom prostoru, privikavati se na okolinu i zvukove šume te nakon toga u večernjim satima biti puštene na slobodu. 

Repopulacija šuma je ustaljena praksa u Beču. Tako se 2017. godine prvi put zahvaljujući zoološkom vrtu 'Schönbrunn' u bečke šume uselio euroazijski ris koji se na tim prostorima od 1892. godine, pa sve do tada smatrao iskorijenjenim.

Sove iz zoološkog vrta  - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Sove iz zoološkog vrta 'Schönbrunn' 

Prije deset godina su u Donjoj Austriji puštene prve jastrebače, a ove godine je zoološki vrt 'Schönbrunn' pustio preko 50 mladih ptica na slobodu.

Projekt repopulacije time još uvijek nije okončan. Naime, da bi se osigurao ekološki balans, šume se i dalje moraju naseljavati životinjama iz zooloških vrtova, poručuje 'Schönbrunn'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije