Beč građanima dijeli 6.000 čaša koje se mogu koristiti i do 500 puta

Radiosarajevo.ba
Beč građanima dijeli 6.000 čaša koje se mogu koristiti i do 500 puta
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / MyCoffeeCup

MyCoffeeCup je bečka čaša za višekratnu upotrebu koja je do sada spriječila nastajanje više od 1 tone otpada.

U saradnji sa firmom Cup Solutions Grad Beč je početkom 2019. predstavio ekološki pilot projekt u cilju očuvanja okoliša i do sada je uspio spriječiti nastajanje više od 1 tone bespotrebnog otpada. Čaše za višekratnu upotrebu, koje su razvijene u sklopu ovog projekta, koštaju svega 1 Euro i mogu biti iskorištene i do 500 puta.

Svi u svijetu danas slave kafu: Šta kažu stručnjaci o tome što se u BiH "pijucka"

Danas se obilježava Međunarodni dan kafe, koji je prvi put službeno obilježen 1. oktobra 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO-a, u organizaciji International Coffee Organization (ICO). Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kafoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šalica.

Za Međunarodni dan kafe će na bečkom univerzitetu biti podijeljeno 6.000 besplatnih MyCofeeCups. Na ovaj način grad i Cup Solutions apeluju na studente ali i na svoje kolege iz branše da preuzmu odgovornost i sudjeluju u zaštiti okoliša.

Godišnje se u Beču upotrijebi do 84 miliona čaša za jednokratnu upotebu. Cilj ovog projekta je da se do kraja godine spriječi korištenje bar 1 miliona papirnih čaša, što bi istovremeno predstavljalo uštedu od 22.990 kilograma drveta i 10 tona papira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije